nieuws

Metaalunie wil steun bij kredietverlening

bouwbreed Premium

De kredietcrisis kan veel kleine en middelgrote bedrijven in de metaalsector in de problemen brengen.

Metaalunie wil steun bij kredietverlening

Daarvoor waarschuwt Koninklijke Metaalunie. Het gaat volgens de koepelorganisatie onder meer om staalbouwers, trappenfabrikanten, producenten van isolatiematerialen, lifttechnische bedrijven en toeleveranciers van metalen dak- en gevelmaterialen.
Metaalunie vreest dat door de verslechterde financieel-economische situatie bedrijven moeilijker krediet van hun banken zullen krijgen. De organisatie roept de politiek op om in dat geval het garantiekrediet voor ondernemingen te vergroten.
“Het zal geen gemakkelijke tijd worden voor de mkb-metaal”, voorspelt Metaalunie-voorzitter Michaël van Straalen. “Maar om ervoor te zorgen dat investeringen mogelijk blijven, verbetering van productiviteit op de agenda blijft en de economie niet stil valt, zal de politiek ondernemers wel enigszins moeten steunen bij kredietverkrijging.”
Van Straalen deed zijn oproep gisteren tijdens het politieke forum te midden van de Haagse politiek. Behalve over de gevolgen van de kredietcrisis maakte de Metaalunie-voorman zich ook druk over het tekort aan vakmensen. In de eerste zes maanden van dit jaar konden zesduizend vacatures in de mkb-metaal niet worden vervuld. Maar liefst 85 procent van de Metaalunie-leden verwacht dat de benodigde vakmensen komende jaren niet beschikbaar komt.
Van Straalen voorziet een stijging van de kostprijs zonder voldoende nieuwe instroom. Hij pleitte daarom voor een ‘Akkoord van Nieuwegein’. “Dit akkoord moet vraag en aanbod in de maakindustrie écht bij elkaar brengen en de uitvoering ter hand nemen; met inspanning van werkgevers, werknemers en overheid!”

Reageer op dit artikel