nieuws

Kredietcrisis zorgt voor uitstel van besluit dok Zuidas

bouwbreed Premium

De kredietcrisis veroorzaakt uitstel voor de bouw van het dok aan de Zuidas. Het is uitgesloten dat banken onder de huidige omstandigheden op de financiële markten volgende maand besluiten tot kostbare investeringen, verklaart wethouder Maarten van Poelgeest van grondzaken. De gemeente blijft positief; wellicht kan over een half jaar alsnog een besluit vallen.

De plannen voor het dok werden eerder dit jaar ook al uitgesteld. Na een afwijzing van het investeringsvoorstel door de acht geselecteerde partijen, waaronder de door de kredietcrisis zwaar getroffen grootbanken Fortis, ABN Amro en HBOS, werd door stad en staat gezamenlijk gewerkt aan een andere risicoverdeling. Afronding van dat plan was voorzien in november. Aansluitend zouden banken een bod uitbrengen op de aandelen in de Zuidas-onderneming, maar Van Poelgeest durft daar niet meer op te rekenen. “De wereld is drastisch veranderd. Banken gaan nu niet bieden.”
Elco Brinkman, president-commissaris van de NV Zuidas, suggereerde vrijdag besluitvorming over de bouw van het dok voor langere tijd uit te stellen. Amsterdam is beducht voor langdurig uitstel.
Van Poelgeest sluit niet uit dat over enkele maanden de financiële markten tot rust zijn gekomen en wel een besluit kan worden genomen. Mochten partijen dan nog niet mee willen doen, dan is het voor hem denkbaar dat Rijk en gemeente zelf het dok realiseren. Private partijen moeten in dat geval de aankoop van de grond garanderen.
De bouw van het dok moet leiden tot de ontwikkeling van meer dan 2 miljoen vierkante meter extra kantoren, voorzieningen en woningen. Zo is de bouw van negenduizend woningen voorzien. Deze kunnen alleen worden gerealiseerd als de treinsporen sporen en de ringweg A10 een overkapping krijgen.

Reageer op dit artikel