nieuws

Ierse bouw heeft nu op alle fronten last van inzinking

bouwbreed Premium

De Ierse bouw heeft nu over de hele breedte last van een diepe inzinking. In september zijn zowel het aantal nieuwe opdrachten als de productie opnieuw scherp gedaald.

De afzwakking blijft het sterkst in de woningbouw maar ook de commerciële bouw vertoont nu een substantiële inkrimping. Civiele techniek houdt nog redelijk stand maar ligt inmiddels eveneens op een lager niveau dan in de voorgaande jaren.
Dat blijkt uit het maandelijkse overzicht van de bouwmarkt door de Ulster Bank. De bouwindex is in september gezakt naar 32,2 waarbij 50 het verschil tussen groei en krimp uitmaakt. Die index is daarmee de afgelopen maand nog scherper gedaald dan eerder dit jaar. In een tegelijk gepubliceerd overzicht van de werkgelegenheid meldt het Central Office of Statistics dat de Ierse bouw in augustus bijna 20 procent minder banen telde dan een jaar geleden. De werkgelegenheidsindex (basis 2000 = 100) ligt nu net boven de 90 tegen ruim 110 in augustus 2007. De vooruitzichten blijven ook zonder meer negatief, aldus de Ulster Bank. Bijna de helft van de ondervraagde Ierse bouwers meldt minder tot aanzienlijk minder nieuw werk binnen te halen dan vorig jaar. Hoofd economische zaken Pat McArdle: ”De neergang in de Ierse economie is begonnen in de bouw. Dat heeft geleid tot een afzwakking van de algemene economische activiteit die er nu op haar beurt weer toe leidt dat de bouw nog minder werk krijgt. De bouw komt daarmee in een vicieuze cirkel terecht.”
De Ulster Bank ziet één klein lichtpuntje: de input-prijzen in de bouw zijn voor het eerst in vijf jaar aan het dalen. McArdle: ”Dat weerspiegelt de daling van de olieprijzen en het feit dat veel onderaannemers hun prijzen hebben verlaagd.”

Reageer op dit artikel