nieuws

Herbruikbaarheid is beste kwaliteit staal

bouwbreed

De rode draad door de Nationale Staalbouwdag was duurzaamheid. Het materiaal zelf leent zich bij uitstek voor hergebruik, maar ook voor de demontabele, herbruikbare constructie van een fabriek voor het opwaarderen van gebruikte bouwmaterialen.

Staal is blijvend. De opleving van de staalmarkt sinds eind jaren negentig zal zeker tot 2012 doorgaan, voorspelde André van der Broeke, executive vice-president van Arcelor Mittal. Misschien met een knikje, vanwege de crisis. De staalprijzen zullen niet veel dalen. Grote investeringen in staalfabrieken zijn nodig, de productie moet omhoog om de prijs te laten dalen, betoogde Van der Broeke. Fabrieken moeten samensmelten (consolidatie) en diensten gaan verlenen, zoals recycling (integratie). Wereldwijd zal de consumptie van staal blijven groeien. Dat is mooi, maar de beste eigenschap van staal is de herbruikbaarheid. Het materiaal past perfect in de cradle-to-cradle-filosofie. Ook daarom zal staal blijven, bleek uit de discussie over het thema ‘staal en duurzaamheid’.

Building Farm

Jan Pesman van architectenbureau Cepezed, voorzitter van de jury, reikte de Studentenstaalprijzen 2008 uit. Staal vormt de basis van wat Janita Han Pei Ling een ‘building farm’ noemt, op een locatie in oostelijk Berlijn. Het potentieel aan herbruikbare bouwmaterialen is daar enorm groot, de woningen volgens het ‘Plattenbau’-systeem zijn aan renovatie toe. Han Pei Ling, afgestudeerd aan de TU Delft, stelde een demontabele stalen fabriek voor van corten- en high IQ-staal. In die (tijdelijke) fabriek worden gebruikte bouwmaterialen opgewaardeerd en gereedgemaakt voor een nieuw leven. Het ontwerp paste dan ook helemaal bij het thema ‘staal en duurzaamheid’. De jury gaf Han Pei Ling een eerste prijs in de categorie Architectuur. Zij ontving ook de inventiviteitsprijs.
Voor andere projecten die minder met duurzaamheid te maken hadden, werden ook eerste of tweede Studentenstaalprijzen uitgereikt. Een wolkenkrabber van staal met woningen en binnentuinen, een alternatief stalen brugdek en de overkapping van een deel van Diergaarde Blijdorp kregen een eerste prijs. Onderzoeken naar windbelasting van hoge gebouwen, kip van geraveelde stalen liggers, kip van op buiging belaste U-profielen kregen een tweede prijs. Jan Peter Stoker van de Hogeschool Utrecht ontving een tweede prijs voor het ontwerp van een dynamische fundering voor windmolens op zee. Degelijk, bruikbaar en duurzaam. Pesman kondigde aan dat volgend jaar een categorie Duurzaamheid en Hergebruik aan de Studentenstaalprijs wordt toegevoegd.

Reageer op dit artikel