nieuws

Havadi-dakkapel voor de handige doe-het-zelver

bouwbreed Premium

Havadi BV in Gemert heeft een dakkapel ontwikkeld die toepasbaar is in zowel de nieuwbouw als renovatie en die bestaat uit geëxpandeerd polystyreen (eps) ofwel piepschuim en daar waar nodig versterkt is met houten latten. Het eps is voorzien van de kunststof polyurea waarmee de dakkapel een slijtvaste oppervlakte krijgt en het product voldoet aan de geldende brandveiligheidseisen.

De nieuwe dakkapel komt uit de ideeënkoker van Hendrik van Dijk, oprichter van Unidek die het nieuwe bedrijf Havadi heeft opgezet. “Een van de belangrijkste voordelen van de Havadi-dakkapel noemt verkoopmanager Erik Franc het volledig ontbreken van koudebruggen. “De gebruiker is verzekerd van een optimaal geïsoleerde dakkapel. De kans op warmteverlies, vochtafzetting en lekkage is nihil. Het is een licht systeem maar constructief bijzonder sterk.”
De basis van de eps-dakkapel bestaat uit een frame van watervast verlijmde spaanplaten en tengellatten. Hierop wordt de op maat gefreesde eps met een montagekit verlijmd. Alle sponningen en uitsparingen worden met houten latten verstevigd. In de onderregel die eveneens van eps is, is een uitsparing opgenomen voor de montage van de vensterbank. Het dak en de wanden van de dakkapel bestaan uit een eps-plaat met een dikte van 140 millimeter. Daarmee wordt een RC-waarde van 3,5 bereikt. Bij grote overspanningen komen er extra verstevigingsribben in het dak. Wanneer de bewoner een zonwering wenst, kan die tegen de bovenregel worden gemonteerd.
De daklijst is standaard rechthoekig maar kan in principe in elke gewenste vorm worden gemaakt. De polyurea coating vindt vanwege de relatief hoge kostprijs en verwerkingsmethode nog weinig toepassing in de bouw. De coating wordt laag voor laag aangebracht totdat de vereiste dikte van 2 à 3 millimeter is bereikt. Daarna kan de dakkapel elk RAL-kleurtje krijgen dat de eigenaar mooi vindt.
De Havadi-dakkapellen zijn volgens Franc leverbaar in elke gewenst maat en vorm. “Een schuin, spits, rond of plat dak, het is allemaal mogelijk. Het maakt ook niet uit welke helling het dak heeft. Zoals bij de meeste moderne dakkapellen ligt het dak iets onder afschot en wordt het hemelwater onder de pannen afgevoerd. Het aanbrengen van een loodslabbe is niet altijd nodig, maar wel gewenst. Eps is bestand tegen vocht en schimmels. De Havadi-dakkapel heeft geen aparte dakbedekking omdat de polyerea coating voldoende waterdicht is. Het materiaal is ook heel onderhoudsarm.”

Lichtgewicht dakkapel

Omdat de dakkapellen voornamelijk zijn opgebouwd uit een materiaal dat voor 97 procent uit lucht bestaat, stelt het gewicht niet veel voor. Afhankelijk van de afmeting weegt de dakkapel tussen de 60 en 120 kilo. Op de bouwplaats is de dakkapel in enkele uren te monteren.

Kansrijk

Ruiter Dakkapellen denkt dat de Havadi-dakkapel een kansrijke aanvulling is op het eigen programma. Onlangs heeft het bedrijf zo’n dakkapel geplaatst in opdracht van Havadi omdat deze dat niet zelf doet. Dit wordt uitbesteed aan een dealernetwerk dat opgebouwd is. “Het is waar dat er geen koudebruggen zijn, maar ons eigen product heeft die ook niet”, zegt Dennis Groot van Ruiter Dakkapellen. “In dat opzicht praten we niet over een uniek product. Maar wat materiaalkeuze en productiewijze is deze dakkapel zeker innovatief en met de prijs-kwaliteitverhouding zit het in elk geval goed. Met onze eigen dakkapellen heb je natuurlijk wat meer handling, maar zelf leveren en monteren wij ook al de kant-en-klare dakkapel. Maar voor de handige doe-het-zelver is deze Havadi-dakkapel een aantrekkelijke optie.”

Reageer op dit artikel