nieuws

‘Groenste museum ter wereld’ in San Franciscokop30

bouwbreed Premium

De California Academy of Sciences in San Francisco heeft een nieuw museum geopend. Het thema is ‘evolutie’.

Het gebouw heeft 500 miljoen dollar gekost en is ontworpen door de Italiaanse architect Renzo Piano. Het wordt door de academie en de plaatselijke pers bejubeld als het ‘groenste museum van de wereld’ en een ‘orgie van duurzame technologie’. Het museum heeft een vloeroppervlak van 40.000 vierkante meter en is gedeeltelijk gebouwd op het restant van een neoklassiek gebouw dat in 1989 bij een aardbeving werd beschadigd.
Een van de meest opvallende aspecten is het dak van het museum dat een continuering is van het omringende landschap. “Piano heeft het landschap 12 meter opgetild en vervolgens het museum eronder geschoven”, zegt Frank Almeda, een curator van het museum.
Op het dak dat een oppervlakte heeft van iets meer dan een hectare groeien tientallen inheemse plantensoorten. Dit groene dak zal jaarlijks zo’n 12 miljoen liter regenwater filtreren.

Koepels

In het museum staat een aantal cilindervormige tanks die gedeeltelijk als koepels door het dak steken. In deze tanks bevonden zich onder andere een groot aquarium, een planetarium en een regenwoudexpositie. Het dak bevat koepelvormige, glazen skylights die door een computer kunnen worden geopend om warme lucht uit het gebouw te laten ontsnappen.
Het skelet van het gebouw is helemaal opgetrokken van gerecycled staal. Voor het isolatiemateriaal in de muren is gebruik gemaakt van versnipperde spijkerbroeken zijn die behandeld met een brandwerend materiaal en een middel tegen schimmels.
Op het dak staan 60.000 fotovoltaïsche cellen die jaarlijks 213.000 kilowattuur of 10 procent van het stroomverbruik leveren. Door deze duurzame toepasssingen heeft het gebouw de hoogste onderscheiding van het LEED (leadership in energy and environmental design) ontvangen.

Reageer op dit artikel