nieuws

Gevel Haagse Hoftorenmogelijk vervangen

bouwbreed Premium

Een groot deel van de Hoftorengevel wordt mogelijk vervangen. Ondertussen wacht de Rijksgebouwendienst een abitragezaak af die ze aanspande tegen ING.

Thomas van Belzen
Dat blijkt uit een brief van Peter Jägers, directeur-generaal van de Rijksgebouwendienst aan Marnix Norder, wethouder bouwen en wonen in Den Haag. De ‘Vulpeneigenaar’ kan nog altijd niet uitsluiten dat er gevelplaten naar beneden vallen bij windkracht 7 of hoger. Torentoezichthouders houden het gebouw momenteel in de gaten.
Hoe gevelbouwer Scheldebouw de problemen aanvliegt, staat nog niet definitief vast. Het Limburgse bedrijf werkt de komende week twee plannen uit. Plan a gaat uit van extra borging. Plan b gaat over het verwijderen en terugplaatsen van naar schatting 2000 m2 gevel.

Arbitragezaak

Met een constructieve oplossing is de kous niet af. De Rijksgebouwendienst wacht namelijk de uitkomst af van een abitragezaak die ze tegen ING aanspande. “We hebben niet gekregen wat we dachten gekocht te hebben”, verklaart Gérald Rensink namens de Rijksgebouwendienst.
Of zijn werkgever iets met de arbitragegang opschiet, moet nog blijken. Tot een maand terug hield de Nederlandse norm voor gevelconstructies namelijk op bij 70 meter.
Jägers vindt het al met al onaanvaardbaar dat pas na diepgravend onderzoek door tal van gerenommeerde instanties duidelijk wordt dat schade aan de gevel niet kan worden uitgesloten. Windkracht 7 of hoger noemt hij veel voorkomende weersomstandigheden.
De 142 meter hoge wolkenkrabber bezorgt de Rijksgebouwendienst, sinds 2007 toen een gevelplaat naar beneden viel, kopzorgen. Met abseilers en glazenwassersbakjes werd elke gevelplaat begin dit jaar gecontroleerd en waar nodig, beter vastgezet. Scheldebouw moest vervolgens in berekeningen aantonen dat er nooit meer een gevelplaat naar beneden zou komen. Volgens Kees van Weeren, hoogleraar draagconstructies aan de TU Delft ontbraken in het verhaal van Scheldebouw echter essentiële berekeningen. Op verzoek van de opdrachtgever maakte Scheldebouw de ontbrekende berekeningen alsnog. TNO concludeerde vorige week dat, op basis van de verrijkte informatie over de constructie bij windkrachten hoger dan 7, nog steeds geen zinnige uitspraken kunnen worden gedaan. De voorlopige uitkomsten van een Canadees windtunnelonderzoek bevestigen dat beeld volgens Jägers. Toch meent hij dat de definitieve oplossing binnen handbereik is. “Alle onderzoeken hebben veel informatie boven tafel gebracht.”
Overigens heeft de gevel volgens Jägers dit jaar wel bewezen behoorlijk zware windkrachten te kunnen doorstaan zonder dat zich daarbij problemen met de gevelplaten hebben voorgedaan. Scheldebouw heeft het verzoek om te reageren niet aangegrepen. Sinds het ongeval in 2007 is er geen gevelplaat meer naar beneden gekomen.

Reageer op dit artikel