nieuws

Geld stedelijke vernieuwing naar Provinciefonds

bouwbreed Premium

Het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) wordt met ingang van 2010 niet meer rechtstreeks aan de 31 grotere gemeenten uitgekeerd. Het geld zal worden verdeeld via het Gemeente- en Provinciefonds. Ook wordt het minder.

Dat is te lezen in een brief waarin minister Vogelaar (wonen) uit de doeken doet hoe ze vanaf 2010 het, door het eerste kabinet Kok ingezette, Grotestedenbeleid wil voortzetten.
Vogelaar schrijft dat er vanaf 2010 minder geld is voor wonen. Voor cultuur is zelfs al het geld op. Voor groen en water in de wijken is ze nog in onderhandeling met de ministeries van Landbouw en Verkeer en Waterstaat.
Vogelaar schrijft dat het nieuwe stedenbeleid selectiever zal zijn. “Zowel in termen van gebieden als in termen van thema’s”. Wel zal in de periode tot 2014 onderzocht worden wat de effecten van bevolkingskrimp zijn. Ook kondigt de PvdA-bewindsvrouw aan dat er preventieve maatregelen worden onderzocht voor de te verwachten problemen in steden waar veel wijken van de jaren zestig en zeventig staan. Volgens Vogelaar “kennen deze steden een aantal gelijksoortige opgaven, zoals het niveau van de stedelijke voorzieningen, grote en eenvormige woonwijken en een onevenwichtige bevolkingssamenstelling.” Het gaat om andere Almere, Apeldoorn, Ede, de Haarlemmermeer en Zoetermeer.

Reageer op dit artikel