nieuws

Eindhovense blob kan met helft kolommen toe

bouwbreed Premium

Bij het futuristische ontwerp van de Italiaanse architect Massimiliano Fuksas in Eindhoven staan de kolommen niet boven elkaar. Technisch en financieel de meest voordelige oplossing.

Gisteren werd de eerste paal geslagen voor de opvallende ‘blob’. Het vormt het sluitstuk van Rond de Admirant, een nieuw winkel-, werk- en woongebied in Eindhoven. Opdrachtgever Rond de Admirant CV (Heijmans Vastgoed en NIBC Bank) vroeg het Rotterdamse IMd Raadgevend Ingenieurs een economische constructie te ontwerpen waarmee de architectuur van het complex tot zijn volle recht komt, maar die óók eenvoudig te bouwen is. Een complexe opdracht, aldus directeur ir. Remko Wiltjer van IMd. “Hoe hoger je komt, hoe kleiner de verdiepingen. Met een traditionele oplossing krijg je een woud aan kolommen op de begane grond en zouden ze ook in de vides komen. Uiteindelijk hebben we na veel onderzoek en rekenen gezegd: we zetten de kolommen gewoon daar waar ze nodig zijn, boven elkaar of niet. Op het eerste gezicht lijkt het heel onlogisch dat alle kolommen niet boven elkaar staan. Toch is het technisch, architectonisch en financieel de beste oplossing.”
Het gebouw krijgt uiteindelijk 50 procent minder kolommen dan bij een traditionele oplossing. Ze worden momentvast aan de betonvloeren gestort. Extra wapening in de vloer zorgt voor opname van de ponskrachten. De vloeren zelf zijn maximaal slechts 400 millimeter dik. Glas overbrugt de 500 millimeter tussen de betonvloer en de gevel.
“We hebben nog onderzocht of de gevel niet constructief zou moeten zijn. Maar de architectuur vraagt juist om een transparante huid, en dat lukt dan niet. Het wordt nu een heel lichte, ijle staalconstructie die zich als een soort vlies om de verdiepingen en de vides plooit.” De oplevering is naar verwachting eind 2009.

Reageer op dit artikel