nieuws

‘Eigen vak opleiding geeft betonboor der meer aanzien’

bouwbreed

Op het moment dat de eigen vakopleiding voor betonboorders op 10 november officieel begint, krijgt Peter Wilke meer tijd om twee andere voornemens verder uit te werken. De voorzitter van de Boorinfo Branche Vereniging (BBV) uit Tolkamer zoekt meer samenwerking met de sloperij en bepleit standaardisatie van het betonboormaterieel.

“Met een eigen vakopleiding voor betonboorders gaat een lang gekoesterde wens in vervulling”, vertelde Wilke op de Boorinfo Vakdagen in Houten. De opleiding begint op 10 november met zeven leerlingen bij BGA Nederland in Boxtel. Deze praktijktrainer voor gespecialiseerde aannemers laat tijdens een open dag op 13 november zien welke expertise zoal wordt overgedragen. Dat zou ook interessant kunnen zijn voor docenten van het vmbo, denkt Wilke. “Die kennen vaak niet de details van het betonboren.” Om die leemte te vullen wil de BBV nog dit jaar een promotiefilm over dit specifieke vak aanbieden bij de scholen voor het vmbo.
Een erkend vakdiploma moet de tweejarige opleiding afsluiten. “Een extra bevestiging voor de leerlingen dat ze een vak beheersen wat ook het betonboren meer aanzien geeft”, verwacht Wilke van de kwalificatie.
Een overschot aan betonboorders ziet hij voorlopig niet ontstaan. “Mede door de vergrijzing in de bouw zijn er elk jaar zeker zo’n 260 betonboorders nodig. De bedrijven waar ze komen te werken wenst hij vooral wijsheid toe. Jonge mensen opleiden kost wel wat. Om die kosten terug te verdienen krijgen ze soms te vroeg te veel verantwoordelijkheden. Waarna ze de bedrijfstak al snel voor gezien houden.”

Details

Met de betonboorders wil Wilke de standaardisatie van het materieel bevorderen. Het gaat dan vooral om details als de schroefdraad waarmee de boorkop aan de boorstang vast zit. De uitvoering daarvan verschilt vaak per fabrikant; op voor elk relevante technische gronden. Met gevolg dat het ene stuk gereedschap niet op het andere past. Meer eenheid komt alleen Europabreed tot stand. “De Nederlandse betonboormarkt is te klein om daar met NEN normen voor te bedenken”, zegt Wilke. En zijn organisatie mist vooralsnog de financiële armslag om iemand standaardisatie te laten bepleiten op de jaarvergadering van de International Association of Concrete Drillers 0x26 Sawers.

Sympathiserend

Intussen streeft de BBV naar meer samenwerking met de bedrijfstak slopen. Ook die sector gaat regelmatig met boren en zagen betonnen constructies te lijf. “Onze activiteiten bijten elkaar niet maar raken elkaar wel”, zegt Wilke.
Volgend jaar, wanneer hij de vierde Boorinfo Vakdagen houdt, hoopt hij een hal met sympathiserende slopers te kunnen inrichten. “Een aparte hal om duidelijk aan te geven dat het toch om verschillende activiteiten gaat.”

Reageer op dit artikel