nieuws

Dubai schiet in 2020 kilometer de lucht in

bouwbreed Premium

De ruim 800 meter hoge Burj Dubai is nog niet voltooid, of in het Arabische golfstaatje is besloten een meer dan een kilometer hoge toren te bouwen.

Zondag maakte projectontwikkelaar Nakheel bekend dat de eerder getoonde tekeningen van een op islamitische architectuur geïnspireerde toren inderdaad gerealiseerd gaan worden. Al duurt het nog wel tot 2020 voordat de toren klaar is.
Om de 200 verdiepingen tellende toren goed te ontsluiten komen er 150 liften in het gebouw.
De shuttle liften schieten volgens de ontwikkelaars zo snel door het gebouw dat het mogelijk is de zonsopgang twee keer kort na elkaar te beleven. Eerst vanaf de top, daarna vanaf maaiveld ruim een kilometer lager. In die tijd doorklieft de liftgebruiker vijf micro-klimaatzones. Bij de top van het gebouw is de buitentemperatuur zo’n 10 graden lager dan op straatniveau. Met de koelinstallaties waarmee het gebouw wordt uitgerust kunnen 14.000 woningen worden gekoeld. Niettemin belooft Nakheel dat het een gebouw wordt met de hoogst mogelijke Leed certificering, de Amerikaanse norm voor duurzame gebouwen. Onderin komen 10.000 parkeerplaatsen.
De toren maakt deel uit van een grotere ontwikkeling van in totaal 270 hectare die ook een binnenstedelijke haven omvat. De architectuur van het gebied wordt geïnspireerd door hoogtepunten van de Islamitische architectuur als de tuinen van het Alhambra en de haven van Alexandrië.

Reageer op dit artikel