nieuws

‘Dit is eenvorm van georganiseerde misdaad’

bouwbreed Premium

Na een zorgwekkende reeks diefstallen uit nieuwbouwwoningen hebben politie en particuliere bewakers hun surveillances in de Maassluise wijk Het Balkon sterk opgevoerd.

De diefstallen zijn in Maassluis het gesprek van de dag. Dieven plunderen systematisch zojuist opgeleverde huizen in de donkere en afgelegen nieuwbouwwijk langs de Nieuwe Waterweg. Na een eerste serie inbraken tijdens de bouwvak volgde deze week een nieuwe golf diefstallen. Volgens de politie zijn er bij de laatste golf inbraken alweer acht cv-ketels gestolen. Het gemeenteraadslid Jan van den Hoek (Maassluis Belang) houdt het op een totaal van tenminste twintig stuks over de afgelopen maanden.
Het blijft niet bij cv-ketels alleen. Wie bij oplevering de sleutel ontvangt, maakt grote kans een huis aan te treffen waaruit ook alle kranen zijn gestolen, soms met leidingen en al. Meerdere gedupeerde kopers meldden de verdwijning van zojuist door hen aangebrachte douchecabines. Ook gereedschappen zijn niet veilig voor de inbrekers, die zich met geweld toegang verschaffen en veel schade aanrichten. Sommige kopers slapen op matrassen op de kale vloer in hun nog niet ingerichte huis om hun bezit te bewaken.
De kopers zijn niet de enige gedupeerden. Ook de hoofdaannemer Volker Bouwmaatschappij en het Maassluise gemeentebestuur zitten met de handen in het haar. De aannemer baalt van de schade aan zojuist opgeleverd werk en Maassluis ziet zijn poging om nieuwe inwoners te lokken met een prestigieuze nieuwbouwwijk stranden. Wie wil er nou wonen in zo’n inbraakgevoelige buurt?

Relatie

Burgemeester Koos Karssen heeft de politie opgedragen de diefstallen koste wat kost te beëindigen. Niet alleen wordt er ’s nachts extra gepatrouilleerd, de recherche probeert ook uit te zoeken hoe het kan dat de dieven precies op het juiste moment toeslaan, namelijk als weer een blokje huizen wordt opgeleverd. Dat zou kunnen wijzen op een relatie tussen de daders en de bouw.
Directeur W. Bax van Volker Bouwmaatschappij gelooft niet in die theorie: ”Iedereen die over de bouwplaats loopt en zijn ogen de kost geeft, kan zien welke huizen op het punt staan te worden opgeleverd. Daar hoef je geen deskundige voor te zijn.” Bax vindt wat in Maassluis gebeurt eerder een vorm van georganiseerde misdaad. Op hekken aangebrachte sensoren worden onklaar gemaakt of vakkundig omzeild en de diefstallen vinden altijd plaats nadat de bewakingsdienst is vertrokken. ”Deze jongens zijn erg bijdehand”, aldus Bax.

Camera

Raadslid Van den Hoek vindt het politieoptreden tot nu toe onder de maat. Hij heeft een simpel recept om de dieven te snappen. ”Er is maar één toegangsweg naar Het Balkon. Zet daar een camera neer. De dieven slaan ’s avonds en ’s nachts toe. Een cv-ketel en een douchecabine neem je niet mee op de fiets; ze komen dus met een auto. Controleer de nummerborden en klaar ben je.”
Volgens burgemeester Karssen zet de politie reeds ”alle mogelijke technische middelen” in. Bovendien hebben Volker en de gemeente tegen gedeelde kosten een extra beveiligingsbureau ingeschakeld dat ook ’s nachts de wijk in de gaten houdt. Volker Bouwmaatschappij zegt te werken aan een technische ingreep om de diefstal van cv-ketels tegen te gaan. Directeur Bax wil nog geen details geven, maar noemt de gevonden oplossing ”het ei van Columbus.”

Reageer op dit artikel