nieuws

DigAssist detecteert alle leidingen

bouwbreed Premium

Proefsleuven worden niet overbodig, maar hoeven wel veel minder vaak plaats te vinden, voorspelt Visser Instrument. Hun DigAssist grondradar biedt grondroerders snel een beeld waar de leidingen zich in de ondergrond bevinden.

Het nieuwe instrument is een uitgeklede versie van een grondradar die grote nutsbedrijven al langer gebruiken. Aannemers en grondroerders die ergens gaan graven hoeven geen minutieuze 3D kaarten te plotten en doorgaans ook niet 20 meter diep in de bodem te kijken.
Ze willen snel en eenvoudig weten waar zich een leiding bevindt om de klic-melding te verifiëren. Met een speciale spuitbus kunnen ze het tracé markeren. De wegenverf die daaruit komt spoelt volgens Marcel Roos van Visser Instrument niet met een regenbuitje weg.
Proefsleuven worden door de vondst niet overbodig. Die blijft verplicht bewijsmateriaal voor het kadaster. Een leiding moet worden blootgegraven en gefotografeerd om te verifiëren dat het inderdaad om de bewuste leiding gaat. Maar met de DigAssist zijn volgens Roos wel veel minder proefsleuven nodig. De DigAssist is een Nederlands product samengesteld uit onderdelen die over de hele wereld worden ingekocht. De slimme software die de informatie analyseert en weergeeft op een draadloos beeldschermpje is wel speciaal ontwikkeld.

Draadloos

De gebruiker van de DigAssist
trekt de grondradar op loopsnelheid achter zich aan. Dat gaat in het open veld namelijk een stuk gemakkelijker dan duwen, verklaart Roos. In zijn vrije hand houdt hij het beeldscherm dat draadloos communiceert met de meeteenheid. Op die manier kan het handig gekanteld worden om hinderlijke lichtinval te voorkomen. De 500 mHz radar detecteert niet alleen stalen leidingen, maar ook buizen en kabels van pvc, beton, glasvezel, asbest cement en andere materialen.

Reageer op dit artikel