nieuws

Dakelement met geïn tegreerde installatietechniek

bouwbreed Premium

Het 230 vierkante meter grote dak van de nieuwe brandweerkazerne in Hattem is in één dag wind-/waterdicht én stekkerklaar. Alle installaties zijn namelijk in de geprefabriceerd stalen dakelementen geïntegreerd.

Om half tien begonnen medewerkers van het montagebedrijf Emon maandagochtend met het monteren van de eerste van de in totaal zeven prefab dakelementen. De 14 meter lange staalframebouwelementen van 2,5 meter breed en 60 centimeter dik zijn de afgelopen week in vier werkgangen geassembleerd bij het plaatselijke Consmema, een staalgerelateerd bedrijf. Het staalframe werd hier voorzien van thermische isolatie, dakbedekking en alle benodigde sparingen.
Hattem heeft hiermee de primeur van FlexFrame.
Operationeel directeur ing. Roy Venekamp van Uniq Consultancy, de octrooihouder, omschrijft het bouwsysteem als “een resultante van de Design 0x26 Build-formule. Met de TPG-gebouwen hebben we destijds, in samenwerking met architectenbureau Cepezed, de basis voor dit bouwconcept gelegd dat resulteerde in het zogeheten Flexible Integrated Prefab Building System (FIBPS). FlexFrame is een doorontwikkeling hierop. In dit paneel dat we hier voor het eerst als dakelement toepassen, zijn ook alle w/e installaties geïntegreerd. Ook bij de ontwikkeling van FlexFrame is Cepezed weer nauw betrokken.”

Meedenken

De ontwikkeling van FlexFrame vergde vijf jaar en breekt met de ketengedachte. Het integraal ontwerpen en produceren vergt volgens Venekamp een andere denk- en werkwijze. “Alle installaties staan niet op zichzelf, maar zijn vanaf het eerste ontwerp tot op detail meeontwikkeld. Samenwerkende partijen moeten vooraf meedenken. We werken daarom vanaf de allereerste schets met een constructie- en installatie-architect, die vooraf de ontwerprandvoorwaarden aangeven die van belang zijn. Daarbij is het een efficiënte manier van bouwen. Elk dakelement heeft een andere opbouw, afhankelijk van zijn positie. Overdimensioneren wordt hiermee teniet gedaan.”
Het dakelement is bij het pilotproject in Hattem slechts een onderdeel van een snel bouwconcept dat verder voorziet in een prefab staalconstructie, prefab tussenvloeren en prefab gevelsysteem. Het integrale casco van de nieuwe kazerne staat daardoor in slechts twee weken overeind en is tegelijkertijd “stekkerklaar”.
Het FlexFrame-dakelement, met een gewicht van circa 40 kilo per vierkante meter, kwam tot stand in samenwerking met 35 partners. Het integreren en meeassembleren van alle installatietechniek stelt ook andere eisen aan materialen. “Luchtbehandelingskasten worden bijvoorbeeld standaard geleverd met een opstandframe, maat dat zit in ons systeem al verwerkt. De stalen liggers zijn daarnaast voorzien van extra hoeken voor de gevelkozijnen en voorzieningen voor de randbeveiliging. Voor de plafondplaten gebruiken we wandplaten maar omdat ze in het zicht blijven, stelt dat andere hogere eisen aan het afwerkingsniveau.”
Daarbij is gekozen voor één hoofdinstallatie die wordt aangestuurd door één centrale computer. Alle toegepaste warmtepompen of luchtbehandelingskasten moeten dus zonder computersysteem aangeleverd worden. “Voor deze materiaalveranderingen moeten we nog de nodige weerstand bij leveranciers doorbreken.”

Energiebesparing

Bij het innovatieve systeem worden de gebouwen standaard voorzien van vloerverwarming en warmtepompen. Een belangrijk punt van aandacht was de koppeling tussen de onderdelen. “40 Procent van de energie gaat verloren door slechte aansluitingen van de installaties op de gebouwonderdelen. Door alle installaties integraal te ontwikkelen kan de uiteindelijke energiebehoefte worden afgestemd op het gebruik van het gebouw. De Rc-waarde van een FlexFrame-element kun je zo hoog maken als gewenst. Bij dit gebouw was een Rc-waarde van 4 het optimum. Dat levert hier een energiebesparing op van 30 procent in vergelijking met de traditionele manier van bouwen.”
FlexFrame is in eerste instantie toegepast als dakelement. Uniq Consultancy wil het geïntegreerde paneel uiteindelijk als een compleet bouwconcept in de markt zetten. “Momenteel zijn we bezig om in samenwerking met Martini Architecten FlexFrame geschikt te maken voor seriematige woningbouw. We verwachten medio 2009 de eerste FlexFrame-woningen te realiseren. Deze manier van bouwen vergt niet alleen de helft van de bouwtijd, maar levert ook een kostenbesparing op van circa 10 procent ten opzichte van de traditionele bouwwijze. Daarnaast zijn we bezig met de ontwikkeling van een gevelsysteem voor vervangende renovatie.”

Reageer op dit artikel