nieuws

Clash-rapportage signaleert bouwfouten in vroeg stadium

bouwbreed

Voor mkb-aannemers is het kostbaar om een volledig softwarepakket te installeren voor het signaleren van clashes in de constructie. Virtual Building Engineers (Vibes) bewandelt de gulden middenweg met het aanbieden digitale clash-rapportages, zonder dat de aannemer het complete softwarepakket hoeft af te nemen.

Navisworks, Revit Structure en ga zo maar door. Het zijn modelleringsprogramma’s die voor het midden- en kleinbedrijf in de bouwsector de nodige investeringen vergen. “Zelfs de ‘grote jongens’ als Heijmans discussiëren volop over de invoering van Revit Structure; laat staan dat het mkb makkelijk tot zo’n besluit overgaat. Voor de aannemerij en woningbouwverenigingen zijn de clash-rapportages een betaalbaar en makkelijk alternatief als ze in een vroegtijdig stadium inzicht willen krijgen in bouwfouten om faalkosten te voorkomen”, aldus de directieleden Wilfred Wolf en Monique van Haaf van Vibes.
Met behulp van een quickscan brengt Vibes in kaart of een te bouwen volume constructief en ruimtelijk haalbaar is. De aannemer of opdrachtgever levert een 2d of 3d model aan en het bureau onderzoekt mogelijke bouwfouten. Daarbij worden niet alleen een botsing tussen een stalen dwarsbalk en een deur inzichtelijk gemaakt, maar ook of een windverband dwars door een kantoorruimte schiet. De clash-rapportage wordt tevens getoetst aan het Bouwbesluit. Als er behoefte aan is, rekent Vibes ook de kosten uit van de potentiële bouwfouten. Vibes stuurt een virtueel gebouwmodel naar zijn klanten, zodat die dwars door het gebouw heen kunnen lopen en de bouwfouten rood omkaderd kunnen aanschouwen.
“Wij prediken geen oplossingen voor bouwfouten, wij maken ze alleen inzichtelijk. Het is wel mogelijk voor de constructeur of aannemer om samen met onze bouwkundigen naar oplossingen te zoeken, maar het is niet noodzakelijk. Dus laat de bouwsector ons niet zien als een bedreiging, maar als aanvullende ondersteuning voor het voorkomen van bouwfouten”, leggen Wolf en Van Haaf uit.
Vibes heeft ontdekt dat de invoering van een Bouw Informatie Model bij veel kleinere aannemers en opdrachtgevers te veel moeite kost. Deze markt is er nog niet klaar voor. “Er is echter wel veel behoefte aan een clash-rapportage. Circa veertig van deze rapportages zijn al afgenomen”, aldus Wolf.

Reageer op dit artikel