nieuws

Britse staat haalt Keynes van stal om huizenbouw te versnellen

bouwbreed

De Britse minister van financiën Alistair Darling wil tientallen miljarden in de bouw en de rest van de economie pompen door voor de komende jaren geplande investeringen naar voren te trekken.

Daarnaast neemt ook de roep toe om Britse woningbouwbedrijven te nationaliseren om zo de vastgelopen huizenbouw weer op gang te trekken. Darling wil vooral de bouw van scholen, ziekenhuizen, sociale woningbouw en andere openbare gebouwen versnellen. Ook zou meer en eerder geïnvesteerd kunnen worden in de energiesector. Om de economie zo’n Keynesiaanse ‘boost’ toe te dienen, wil de minister bedragen die nu zijn gepland in de meerjarenbegroting voor 2010 en 2011 zo snel mogelijk uitgeven. Darling neemt daarbij voor lief dat het tekort op de overheidsbegroting aanzienlijk hoger uitkomt dan nu al het geval is. ”Dat is een tijd waarin je de economie moet ondersteunen. De ideeën van Keynes komen duidelijk weer in beeld en veel van wat hij schreef is nog steeds waar”, aldus de minister.
De Britse staat moet bovendien waarschijnlijk met zo’n 1,15 miljard euro bijspringen bij de financiering van de Olympische Spelen omdat het niet lukt op de markt nog geld te vinden voor de twee grote projecten die de private sector zou realiseren, het Olympische Dorp en het Media Centrum.
Tegelijk begint in Britse politieke kringen de roep op te komen om de grote private woningbedrijven althans gedeeltelijk te nationaliseren, zoals eerder met de banken is gebeurd. Bedrijven als Taylor Wimpey, Persimmons en Barrats die normaal vele duizenden huizen per jaar bouwen hebben hun productie nu zo goed als stil gelegd omdat ze de huizen aan de straatstenen niet kwijt kunnen. Taylor Wimpey, dat met een grote schuldenlast zit na de overname van George Wimpey door Taylor Woodrow, is daardoor nu een penny-aandeel met vrijdag een koers van een cent of 15. Ook de andere grote bouwers zijn op de beurs nog maar een fractie waard van een jaar geleden. Kamerleden suggereren dergelijke bedrijven in ruil voor aandelen een injectie uit de staatskas te geven zodat ze weer met bouwen kunnen beginnen.

Reageer op dit artikel