nieuws

Bowmore

bouwbreed Premium

Wat Wouter Bos en consorten ook doen, het vertrouwen van de beleggers is en blijft weg. Nadat begin deze week de euforie leek teruggekeerd na de kapitaalinjectie, gingen de beurzen over de hele wereld wederom onderuit. Nu was het weer de vrees voor een diepe recessie die de verkoopwoede stimuleerde.

Wat Wouter Bos en consorten ook doen, het vertrouwen van de beleggers is en blijft weg. Nadat begin deze week de euforie leek teruggekeerd na de kapitaalinjectie, gingen de beurzen over de hele wereld wederom onderuit. Nu was het weer de vrees voor een diepe recessie die de verkoopwoede stimuleerde.
Een uitspraak van directeur Henk Brouwer van de Nederlandsche Bank dat in 2009 een nulgroei en wellicht een min genoteerd moet worden, helpt dan niet om het vertrouwen terug te winnen. Helaas heeft hij waarschijnlijk gelijk, ook al is er sprake van een zichzelf versterkend effect. De bankencrisis heeft geleid tot een lager consumenten- en productenvertrouwen. Ook is de rente scherp gestegen waardoor investeringen te duur worden.
Brouwer gaat er ook nog eens vanuit dat de banken de komende tijd gebruiken om hun balans weer op orde te krijgen waardoor leningen nauwelijks meer verstrekt worden. Dat zet de investeringen verder onder druk en is de intrede van de aanvankelijk beperkt geachte kredietcrisis in de reële economie een feit.
Een eerste aanwijzing daarvan hebben Corus en Arcelor Mittal al gegeven. Die beperken hun productie in Europa omdat de vraag snel daalt.
Het gevolg is een dumping van aandelen, waaraan ook de bouw zich niet kan onttrekken. Dat geldt zeker voor Boskalis, dat door zijn geografische spreiding minder risico loopt dan een bedrijf dat alleen maar nationaal opereert. Toch moet ook de baggeraar het ontgelden.
Bij de drie beursgenoteerde bouwers leek het aanvankelijk of het ergste leed geleden was. Zij gingen in het begin van de week omhoog maar leverden in de tweede helft weer genadeloos in.
Voor de beleggers en daardoor ook voor de bedrijven zijn het tijden waarin rustig slapen nauwelijks meer mogelijk is. Toch is er nog hoop. Schotse whisky’s leveren een hoog rendement op. De dertig jaar oude Bowmore Single Malt pakte 140 procent. En als de koers op de whisky-beurs onderuit gaat, heb je nog altijd een fles lekkere whisky om op te drinken.
Ferry Heijbrock

Reageer op dit artikel