nieuws

Bouwvolume Europa lager

bouwbreed Premium

De bouwproductie in de 27 landen van de Europese Unie is in de maand augustus met 1,5 procent gedaald.

Vooral bouwsector Spanje in zwaar weer

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Eurostat, het Europees statistisch bureau. De daling volgt na een eerdere daling in de maand juli. In het tweede kwartaal lag het bouwvolume in Europa ook al 0,6 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Spanje spande in augustus de kroon met een afname van 8,4 procent. Het land gaat al maanden gebukt onder dalende bouwactiviteiten. In april zakte het bouwvolume zelfs met 19 procent. In juni bedroeg de teruggang 16 procent, in juli ruim 14 procent.
Ook in buurland Portugal heeft de bouw het zwaar. De productie slonk er met 6,3 procent. Na twee maanden van stijgende volumes, moest Frankrijk ditmaal een daling van 1,8 procent slikken. Ook in Groot-Brittannië was sprake van krimp: 2,2 procent.
Met een stijging van 0,8 procent deed Nederland het veel beter. De groei lijkt in ons land echter wel af te vlakken. In juli nam het bouwvolume in Nederland immers nog toe met 6,7 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Koploper

Ook Duitsland, de grootste bouweconomie van Europa, behaalde een plus van 0,7 procent. Veel beter deden het Bulgarije met een stijging van 7,1 procent, Slovenië (9,3 procent) en Slowakije (10,4 procent) Absolute koploper was echter Roemenië met een toename van maar liefst 28,5 procent.
De daling van de Europese bouwactiviteiten doet zich voor in zowel de burgerlijke en utiliteitsbouw als de grond-, water- en wegenbouw. In de b0x26u bedroeg de afname 1,2 procent; in de gww kwam die volgens de laatste cijfers van Eurostat uit op 1,5 procent.
Worden de bouwproductiecijfers bekeken van maand op maand, dan was in augustus sprake van een lichte stijging van de bedrijvigheid in de Europese woning- en kantorenbouw van 0,1 procent.

Reageer op dit artikel