nieuws

Bouwradius wint zaak tegen Ricas

bouwbreed Premium

Ricas Safety Trainingen moet onmiddellijk stoppen met het benaderen van bouwbedrijven die eerder met Bouwradius in zee zijn gegaan.

Dat heeft de voorzieningenrechter van de Arnhemse rechtbank bepaald in een kort geding dat was aangespannen door Bouwradius Training 0x26 Advies.
Het afgekondigde verbod geldt voor een periode van zes maanden en heeft betrekking op aannemers die tot op heden een cursus bedrijfshulpverlening (bhv) hebben gevolgd via Bouwradius.
Ricas en Bouwradius werkten jarenlang samen op het gebied van bhv-cursussen. Daarbij haalde Bouwradius de klanten binnen en verzorgde het zowel organisatie als administratie, terwijl Ricas de trainers leverde.
In juni van dit jaar kwam een einde aan de samenwerking. Ricas besloot daarop zelf bhv-cursussen te gaan geven aan bouwbedrijven. Een callcenter werd ingeschakeld om klanten te werven. Ook stuurde de firma uit Ede brieven naar aannemers.
Volgens Bouwradius, dat in handen is van Bouwend Nederland, FNV Bouw en CNV Hout en Bouw, maakte Ricas daarbij onrechtmatig gebruik van haar klantenbestanden. De nieuwbakken concurrent zou bovendien bouwbedrijven wijs hebben gemaakt dat Bouwradius veel duurder is dan zij zelf, in de hoop dat ze zouden overstappen.
Ricas beweert echter volledig te goeder trouw te hebben gehandeld. Het bedrijf is van mening dat een en ander moet worden gezien in de concurrentiestrijd die tussen beiden is losgebarsten. Een strijd die Ricas inmiddels al tien trainers heeft gekost. Zij stapten over naar Bouwradius.

Over de schreef

De rechtbank vond dat Ricas wel degelijk over de schreef is gegaan en verbood de onderneming nog langer klanten van Bouwradius te benaderen. Volgens de rechter blijven er genoeg andere bedrijven over. “Ricas heeft aangegeven dat Bouwradius ongeveer 15 tot 20 procent van de bouwbedrijven als klant had. Dit betekent dat het Ricas vrij staat om de overige 80 tot 85 procent van de bouwbedrijven, alsook andere ondernemingen, te benaderen voor het geven van bhv-cursussen.”

Reageer op dit artikel