nieuws

Bouw scoort goed met machtige mannen

bouwbreed Premium

De bouw is goed vertegenwoordigd in de top honderd van machtigste mannen in het bedrijfsleven. De nodige bestuursvoorzitters en commissarissen bevolken de lijst van FEM Business.

De hoogste bouwer is te vinden op plaats 27, Herman Hazewinkel van Volker Wessels. Vorig jaar moest hij nog genoegen nemen met plek 35. Zijn plek heeft hij niet alleen te danken aan zijn bestuursvoorzitterschap bij de Rotterdamse bouwer, maar ook aan zijn commissariaten bij TKH en Zeeman.
Rob van Gelder, die in twee jaar tijd Heijmans weer in positieve zin op de kaart moet zien te krijgen, is te vinden op plaats 44. De comeback van het jaar, noemt FEM hem.
Op plek 50 figureert de 60-jarige BAM-baas Joop van Oosten die met lede ogen moet aanzien dat het met BAM goed gaat maar niet met de koers. Met andere top honderd-mannen zit hij in Ambassadeursnetwerk Glazen Plafond dat zich sterk maakt voor de doorstroming van vrouwen naar topfuncties. Bij BAM zijn ze er ook niet.

Berdowski

Half bouwer, half reder Peter Berdowski van Boskalis is vier plaatsen gestegen en nu te vinden op plek 54. De stijging heeft hij ongetwijfeld te danken aan zijn commissariaat bij TBI en zijn pogingen om Ben Vree te bewegen Smit Internationale vriendelijk te verkopen aan de Papendrechtse baggeraar. Als Vree mee wil werken, kan Boskalis wellicht weer de beurslieveling worden die het lang was.
Klaas Wester, de baas van Fugro, was vorig jaar ternauwernood te vinden op de lijst met de een na laatste plaats. Nu is hij opgeklommen naar plek 85. Dat is aanzienlijk lager dan zijn illustere voorganger Gert-Jan Kramer, commissaris en grootaandeelhouder van Fugro, die de twintigste notering heeft.

Baan

Kramer is daarmee niet de hoogstgenoteerde commissaris. Die eer moet hij laten aan Adri Baan, onder meer president-commissaris bij Volker Wessels. Die staat op plaats 13, wel 5 plaatsen lager dan vorig jaar. Dat komt door de overname van Hagemeyer waar hij president-commissaris was.
De president-commissaris van Heijmans AndréOlijslager staat een plaatsje lager dan Kramer, zij het met evenveel punten. Twee plaatsen daaronder is Boskalis-commissaris Martijn van der Vorm te vinden. De baas van investeerder HAL heeft een belang van 31 procent in de baggeraar.
Draka mag ook blij zijn. Een van de commissarissen staat op plaats 34. Deze machtige man is overigens een vrouw, Annemiek Diderius, telg uit het roemruchte geslacht Fentener van Vlissingen.

Reageer op dit artikel