nieuws

Bewoners Arnhemse wijk vrezen overlast van ‘knallab’

bouwbreed Premium

Het gebied ten westen van Arnhem, dat vroeger van de KEMA was, begint met de bouw van een hoogspanningslab en plannen voor twee kantorencomplexen gezicht te krijgen. De kantoren tussen het groen ogen prachtig, maar met de komst van het ‘knallab’ is niet iedereen even blij. Buurtbewoners en KEMA staan op 10 oktober weer voor de rechter.

Het voormalig KEMA-terrein werd in 2005 eigendom van vastgoedontwikkelaar TCN uit Utrecht. Onder de naam Arnhems Buiten werd gekozen voor een meer flexibele invulling van het gebied. Naast de verhuur van bedrijfspanden is er ruimte voor de ontwikkeling van ongeveer 260 woningen.
Ook krijgt Arnhems Buiten, dat bestaat uit enkele aan elkaar gelegen landgoederen, een recreatieve functie. Nu is ongeveer 10 procent van het 37.000 vierkante meter grote park bebouwd. Die lage bebouwingsdichtheid blijft gehandhaafd.
Begin 2010 start de bouw van een nieuw hoofdkantoor voor het internationale advies- en testbureau.
Op de Arnhemse vestiging van KEMA werken ongeveer 800 mensen die nu verdeeld zitten over ongeveer twintig gebouwen. Architectenbureau GroupA uit Rotterdam gaat plannen maken voor 7000 vierkante meter nieuwbouw. De ontwikkeling en de bouw ligt in handen van ontwikkelcombinatie BGB, een samenwerkingsverband tussen BAM, Giesbers en TCN.
Maar niet alleen KEMA krijgt bedrijfsruimte in Arnhems Buiten. BGB gaat ook het Mariëndaal Center of Excellence ontwikkelen: een kantoorgebouw van ongeveer 20.000 vierkante meter gelegen op de historische buitenplaats Mariëndaal. De bouw van het Center of Excellence verloopt in fasen, vanaf 5000 vierkante meter.
En eind vorig jaar is in de Rosandepolder bij de Rijn de bouw gestart van een hoogspanningslaboratorium voor de KEMA. Die moet eind dit jaar worden opgeleverd. De metaalkleurige hal, ontworpen door VDH Architekten uit Ede, krijgt de omvang van een voetbalveld en wordt 19 meter hoog. De kosten van het ‘knallab’ bedragen ongeveer 6,5 miljoen euro.

Weerstand

De bouw stuit op flinke weerstand van de omwonenden in de polder. Buurtvereniging Hoogstede-Klingelbeek stapte vorig jaar naar de rechter, omdat er nooit een milieueffectrapportage is opgemaakt. Toen dat werd afgewezen stapten de omwonenden naar de Raad van State in Den Haag. Maar die oordeelde ook dat het lab niet voor geluidsoverlast zal zorgen en dat er geen grotere veiligheidsrisico’s zullen zijn. Maar daarmee is de zaak nog niet af. De buurt heeft ook hoger beroep aangetekend tegen de KEMA. Vrijdag 10 oktober treffen zij elkaar weer voor de rechter.

Reageer op dit artikel