nieuws

‘Betonnen bestratingsmateriaal duurzaam en milieuvriendelijk’

bouwbreed Premium

Betonnen bestratingsmaterialen zijn duurzame en milieuvriendelijke producten.

Die boodschap komt van de Vereniging BeST, de grootste productgerichte sector van de BFBN, de overkoepelende organisatie van de prefab betonindustrie. Het blijkt uit onderzoek door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) in Naarden.
Op de DuboDag in Rotterdam ontvingen leden van de Vereniging BeSt het DuboKeur voor hun betonnen bestratingsproducten. Hun producten voldoen aan de door het NIBE gestelde eisen, waarbij de milieuvriendelijkheid mede wordt bepaald door de korte afstand waarover de producten vervoerd worden. De energie nodig voor het transport naar de bouwplaats blijft daardoor beperkt. De fabrikanten van betonnen bestratingsmaterialen hebben het onderzoek laten doen, omdat de overheid het programma ‘duurzaam inkopen’ heeft ontwikkeld. Leveranciers van bouwproducten zullen vanaf 2010 moeten aantonen dat hun producten de toets van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid kunnen doorstaan. Het DuboKeur draagt daaraan bij.

Criteria

Het NIBE maakt gebruik van de Simapro Levens Cyclus Analyse (LCA). Daarbij worden achttien milieugerelateerde criteria gewogen, zoals energiegebruik, grondstoffenwinning, transport en afval. Onderzocht werden de Euroformaat betonstraatsteen met een dikte van 80 millimeter en de betontegel van 30 bij 30 centimeter met een dikte van 45 millimeter. De betonnen bestratingsmaterialen blijken beter te scoren dan baksteen, twee soorten natuursteen enasfalt.

Reageer op dit artikel