nieuws

Bedrijfstakpensioenfondsen teren fors in op reserves

bouwbreed Premium

Bedrijfstakpensioenfondsen hebben fors last van de kredietcrisis en de inzakkende beurzen. De meeste zijn met hun dekkingsgraad onder het verplichte percentage van 125 uitgekomen, blijkt uit de cijfers over het derde kwartaal.

Over de hele linie is er weinig aan de hand, vindt de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB). De fondsen hebben nu zo’n 600 miljard euro in kas. Daarvan wordt jaarlijks 20 miljard euro aan de uitkeringen besteed terwijl de inkomende premies 25 miljard bedragen.
Bij de meeste pensioenfondsen is de dekkingsgraad, de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen, inmiddels wel onder de 125 procent gedaald. Dat betekent dat zij een herstelplan moeten maken waarin zij aangeven hoe zij binnen 15 jaar weer op het gewenste niveau komen. Pensioenfondsen die onder de 105 procent dekkingsgraad dalen, hebben drie jaar de tijd om daar weer bovenuit te komen.
De VB wijst er daarbij op dat de dekkingsgraad een momentopname is. Als de beurskoersen weer stijgen, loopt de dekkingsgraad vanzelf weer mee omhoog.

Metalektro

De pensioenfondsen in de metaalsector hebben in het derde kwartaal flink ingeteerd op hun reserves. Zowel het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) als het Pensioenfonds van de Metalektro (PME) zijn onder de 125 procent gezakt. PMT, dat meer dan een miljoen deelnemers heeft, zag de dekkingsgraad in het derde kwartaal door een daling van de lange rente en de wereldwijde koersverliezen op de aandelenbeurzen terugvallen tot 116 procent. In het tweede kwartaal lag de dekkingsgraad nog op 135 procent. De dekkingsgraad van PME daalde in de periode van juli tot en met september tot 112 procent, tegenover 127 procent in het voorgaande kwartaal. PME heeft ongeveer 680.000 deelnemers.
’s Lands grootste pensioenfonds, het ABP heeft het rendement op het belegd vermogen zien dalen naar -9,8 procent. De dekkingsgraad is hier uitgekomen op 118 procent. Een van de weinige beleggingen die nog wel geld oplevert, is infrastructuur, met bestuursvoorzitter Elco Brinkman.
BPF Bouw en de andere bouwpensioenfondsen die Cordares als uitvoerder hebben, komen niet met kwartaalcijfers. Wel zullen de besturen in december een besluit nemen over de premiehoogte en indexering. Met een dekkingsgraad boven de 135 procent staat toezichthouder DNB volledige indexatie toe, beneden de 105 procent is het verboden.

Reageer op dit artikel