nieuws

‘Banaanstadion’ in Veendam

bouwbreed Premium

In het nieuwe voetbalstadion van BV Veendam kan iedereen op de hoofdtribune zitten. Architect Klaas Paul de Boer van Team 4 Architecten uit Groningen ontwierp een voetbaltempel met slechts een grote tribune, met daarover een soort banaan.

Het stadion moet het huidige van de eerstedivisionist aan de Langeleegte vervangen, dat uit 1954 stamt. Het nieuwe komt aan de rand van Veendam, langs de N33. Op de overdekte tribune is plaats voor 6000 toeschouwers. Het stadion kan worden uitgebreid met twee keer 2000 zitplaatsen achter de doelen. V
Volgens De Boer hoeft een voetbalstadion niet per se gesloten te zijn. “Hier volgt de vorm de behoefte. Vaak wordt gekeken naar grote stadions, maar ik wilde een a-symmetrische vorm maken. Als je rondom tribunes plaatst, zitten alleen de eerste negen rijen vol. Dan zijn de toeschouwers op.” Hij denkt dat een stadion in deze banaanvorm dé oplossing kan zijn voor kleinere clubs. “Het is ook stedenbouwkundig makkelijker in te passen.”
Tegenover de grote tribune komt een talud met eenvoudige voorzieningen, waar toeschouwers kunnen staan. Hij kreeg enthousiaste reacties van het Veendambestuur. “Al moeten voetballers eraan wennen. Die hebben het liefst rondom publiek”. Het stadion wordt multifunctioneel en kan ook dienst doen voor evenementen.
Verschillende partijen hebben inmiddels belangstelling voor de commerciële ruimtes bij het toekomstige stadion. Volgende maand beslist de gemeenteraad van Veendam over de nieuwbouw. Die zal naar schatting tussen 8 en 10 miljoen euro gaan kosten. Als de raad instemt moet de ‘banaan’ binnen drie tot vijf jaar gerealiseerd zijn.

Reageer op dit artikel