nieuws

Arboprijs voor nieuwe manier kozijnen stellen

bouwbreed Premium

De Arbo-prijs 2008 gaat dit jaar naar “de kozijnensteller”, een uitvinding die tillen en bukken bij het stellen van kozijnen overbodig maakt.

De Arbo-prijs wordt jaarlijks door FNV Bouw uitgereikt voor een uitvinding die arbeidsomstandigheden in de bouwnijverheid aantoonbaar verbetert.
Het winnende uitvinding is van Nic Donders. Sinds een jaar maakt hij gebruik van zijn uitvinding. Nic Donders: “De kozijnensteller maakt het werk gemakkelijker en sneller. De oude methode vraagt veel van je lichaam. Om het kozijn op maat te stellen, moet je steeds bukken. Dat is met de kozijnensteller niet meer nodig. Zeker voor oudere werknemers wordt tillen en bukken steeds zwaarder, dat merk ik zelf ook. Ook voor mijn baas is het geweldig: zijn mensen blijven langer fit en het stellen gaat veel sneller.”
De kozijnensteller is gemaakt van een draadstang en een moer en is te bedienen met een boor- of accuboormachine. Het is voor diverse soorten kozijnen te gebruiken. Van deurkozijnen tot schuifpuien van 200 kilo. Door deze draadstang wordt het tillen verminderd en dat scheelt rugklachten nu en in de toekomst. Niet alleen is het een verbetering van de arbeidsomstandigheden voor de werknemers, het stellen van kozijnen gaat ook sneller. De kozijnensteller is verder eenvoudig en goedkoop om te maken.

Verrast

De jury koos de winnaar uit meer dan dertig inzendingen. De jury, bestond uit Monique (Frings-Dresen, Coronelinstituut), Jan Laemers, (directeur Bouw Arbeidsinspectie) en Paul Ulenbelt (Tweede Kamerlid SP).
Uitvinder Nic Donders ontvangt 10.000 euro, om te besteden aan het verder uitwerken van de uitvinding. FNV Bouw begeleidt hem in het toepasbaar maken van het idee.
Donders’ dochter had zonder dat hij het wist zijn idee ingezonden. Nic Donders: “Ik ben compleet verrast. Ik hoop dat ik met mijn idee veel collega’s in de bouw kan helpen het werk makkelijker te maken.”

Reageer op dit artikel