nieuws

Angst voor einde cementfabrieken in Europese Unie

bouwbreed Premium

De ideeën van de Europese Commissie voor de handel in emissierechten betekenen het einde van de cementindustrie. Als de plannen realiteit worden, voorziet Heidelberg Cement het gedwongen vertrek van de bedrijfstak uit heel Europa.

“In onze 36 Europese cementfabrieken staan 8200 arbeidsplaatsen op het spel”, zegt bestuursvoorzitter Bernd Scheifele. In het ergste geval moet Heidelberg Cement, de moedermaatschappij van ENCI te Maastricht, vanaf het 2013 jaarlijks 920 miljoen euro extra ophoesten. “Zouden wij gedwongen worden bijvoorbeeld de Duitse fabrieken te sluiten, dan kan dit met de nieuwbouw van twee moderne fabrieken in China tegen het bedrag van 300 miljoen euro worden gecompenseerd.”
Komende weken buigt Brussel zich over de emissiehandel vanaf 2013. Heidelberg Cement heeft afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt in het terugdringen van de uitstoot van kooldioxide. Het doel de emissie per ton cement voor 2010 ten opzichte van 1990 met 15 procent te verminderen, werd in Europa in 2007 al royaal bereikt met een afname van 20 procent. Door gebruik te maken van innovatieve technologie behoren de Europese cementfabrieken tot de milieuvriendelijkste ter wereld.
Een studie van McKinsey en Boston Consulting concludeert dat een vrije veiling in 2020 van alle emissiecertificaten, afhankelijk van certificaatprijzen en transportkosten, de concurrentiekracht van 50 tot 100 procent van de Europese cementcapaciteit acuut in gevaar brengt.
Scheifele: “De kostenvoordelen van China zouden door de CO2-belasting nagenoeg verdubbelen, zodat concurrerende productie binnen Europa niet meer mogelijk is. De Europese markten kunnen vanuit fabrieken buiten de EU via een goed handelsnetwerk uitstekend worden bediend.”
Heidelberg Cement beschikt in de Benelux over vier cementfabrieken, drie maalderijen, 79 vestigingen voor transportbeton en 28 voor toeslagstoffen.

Reageer op dit artikel