nieuws

Amsterdam zakt uit top vijf populaire vestigingslocaties

bouwbreed Premium

Amsterdam is van de vijfde naar de zesde plaats gezakt in de ranglijst van populaire vestigingslocaties. Een van de oorzaken is het tekort aan kantoorruimte.

Brussel is de nieuwe nummer vier op de lijst. De Belgische hoofdstad passeert behalve de Nederlandse hoofdstad ook Barcelona, dat naar een vijfde plek zakt. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Cushman 0x26 Wakefield.
Londen blijft de aantrekkelijkste plek voor senior managers. Sinds 1990 staat de Engelse hoofdstad aan kop. De stad scoort het best op beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel, toegang tot markten, telecommunicatievoorzieningen en internationale transportverbindingen. Dit zijn factoren die voor de managers het meest belangrijk zijn bij de keuze van een vestigingslocatie.
Amsterdam behoort sinds het eerste jaar sinds de start van de zogeheten European Cities Monitor tot de beste zes locaties om een kantoor te beginnen. De onbetwiste top is volgens Cushman 0x26 Wakefield London, Parijs en Frankfurt. Amsterdam moet jaarlijks wedijveren met Barcelona en Brussel om plaats 4, 5 en 6. “Amsterdam wordt nog steeds erkend als een goede vestigingslocatie voor bedrijven”, zegt Baldwin Poolman, manager bij de vastgoedadviseur. “Maar om die koppositie te behouden is het heel erg belangrijk om je te blijven onderscheiden en speelt citymarketing een steeds grotere en belangrijkere rol.”

Imago

Amsterdam poetst haar imago al jaren op door de campagne “I amsterdam”. De hoofdstad scoort goed op de voor ondernemers belangrijkste indicator van het stedelijk vestigingsklimaat: beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel. Op dit punt is Amsterdam gestegen van de zesde naar de vijfde plaats. Ook is de levensstandaard voor werknemers verbeterd, en de milieuvervuiling verminderd. Softe vestigingsfactoren worden volgens Cushman 0x26 Wakefield steeds belangrijker in de hedendaagse kenniseconomie. Amsterdam scoort op dit punt steeds beter.

Talen

Verder wordt het gewaardeerd dat Amsterdammers hun talen goed spreken (2e plaats), dat de stad goed bereikbaar is (4e) en dat markt en klanten toegankelijk zijn (5e).
Minder lof krijgt de stad als het gaat om reizen in de stad zelf (van 4 naar 9). Ook zijn de telecommunicatievoorzieningen niet optimaal (van 7 naar 10). En de overheid blijkt voor velen ook een blok aan het been (van 9 naar 12). De beschikbaarheid van kantoorruimte valt verder ook nog tegen (15 naar 17).
De ondervraagde managers zien wel dat Amsterdam meer dan in voorgaande jaren bezig is zichzelf als vestigingsstad te verbeteren.

Reageer op dit artikel