nieuws

Afzet bouwmachines krimpt met bijna kwart

bouwbreed Premium

De afzet van bouw- en landbouwmachines zal dit jaar in West-Europa een duikeling maken van 24 procent. Dat is de verwachting van directeur David Phillips van adviesbureau Off-Highway Research. “We hebben allemaal eerder crises gezien. Maar nooit een waarin de dingen zo snel gebeuren als nu”.

De afzet van bouw- en landbouwmachines zal dit jaar in West-Europa een duikeling maken van 24 procent. Dat is de verwachting van directeur David Phillips van adviesbureau Off-Highway Research. “We hebben allemaal eerder crises gezien. Maar nooit een waarin de dingen zo snel gebeuren als nu”.
Phillips schat in dat na topjaar 2007 in West-Europa de verkoop van machines zal inkrimpen tot 211.796 eenheden. Vooral Spanje wordt zwaar getroffen, met een neergang van 62 procent tot 7915. Andere landen in grote moeilijkheden zijn Ierland (met vrijwel een halvering tot 2710 machines) en Groot-Brittannië met een daling van 35 procent tot 39.403 machines. Phillips: “Het grote verschil met de laatste recessie in 1991 en de huidige tijd is dat we niet precies weten wat te gebeuren staat. De markt is compleet vergiftigd, er zijn geen kredieten beschikbaar”. Over geheel de wereld bekeken schat Phillips de daling van de afzet op 14 à 15 procent. De zwakte in Europa, Japan en de Verenigde Staten wordt ten dele gecompenseerd door de aanhoudende groei in landen als China en India.

Reageer op dit artikel