nieuws

Aandeel oplosmiddelin bouwverven daaltAandeel oplosmiddelen in verf op bouw met 4 procentpunt gedaald

bouwbreed Premium

Het aandeel oplosmiddelen in verf is de afgelopen jaren met 4 procentpunten afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten (VVVF).

Tussen 2002 en 2008 daalde het percentage vluchtige organische stoffen in verf van ruim 13 naar iets meer dan 9.
Volgens de VVVF is er nog wel een groot verschil tussen producten. Lakken die zijn bestemd voor de sectoren staalconservering en scheepsbouw bevatten nog relatief veel oplosmiddel. In de bouw en de doe-het-zelfsector daarentegen zijn oplosmiddelarme verven veel meer voorhanden.
Sinds begin vorig jaar zijn de eisen ten aanzien van oplosmiddelhoudende verf aanzienlijk aangescherpt. Zo mag houtverf per liter niet meer dan 400 gram aan oplosmiddelen bevatten. In 2010 moet de hoeveelheid schadelijke stoffen zelfs zijn teruggebracht tot 300 gram per liter. Schildersbedrijven vrezen dat de kwaliteit van de lak daalt naar mate er minder oplosmiddel in zit. De Nederlandse verfindustrie zegt de kwaliteit echter te garanderen. Volgens de VVVF zullen producenten voldoende inspelen op de veranderende eisen.
De verfindustrie zag vorig jaar de omzet met 11 procent stijgen tot 1,1 miljard euro. Daarvan kwam 700 miljoen euro van de Nederlandse markt. Bouwverven zijn goed voor 44 procent van de omzet, verfproducten voor doe-het-zelvers 23 procent.
In totaal zetten de verfproducenten in 2007 ruim 316.000 ton aan verf af. Dat is ruim 4 procent meer dan het jaar ervoor.

Reageer op dit artikel