nieuws

TutoProm gaat met laagje glas graffiti te lijf

bouwbreed

Na behandeling met TutoProm blijven treinen, metro’s, trams, maar ook gevels van welk materiaal dan ook schoon, zolang het maar geen zuigende ondergrond is. Dit belooft Mavro uit ’s Hertogenbosch, specialist op het gebied van anti-grafittisystemen.

Eigenlijk is het niet meer dan een laagje glas, dat in vloeibare vorm wordt aangebracht. Na 15 minuten is het droog, en na 24 uur volledig belastbaar. “Voor graffiti-spuiters is er geen lol meer aan”, zegt directeur Michael Mavromatis, terwijl hij op een monster van plexiglas laat zien hoe het product werkt. De ene helft is behandeld met een gangbaar anti-graffitisysteem, de andere helft is voorzien van een dun laagje TutoProm. Zodra hij de watervaste viltstift op het monster zet begint de inkt al te parelen.
“Zie je, het hecht niet. De inkt rolt er letterlijk van af. Bij de huidige middelen blijft er altijd een vage schaduw achter na behandeling met een graffitiverwijderaar. Graffiteurs weten precies hoe ze de ondergrond kunnen beschadigen en mengen de inkt met bepaalde chemicaliën. Ze maken de inkt zo agressief dat het er dwars door heen gaat. Bij glas is dat onmogelijk, en dat maakt het product revolutionair. Glas is als ondergrond resistent tegen alles. Met een milde graffitiverwijderaar zijn de restjes er makkelijk af te halen, met normale zeep zelfs”.

Vloeibaar

Normaal wordt glas vloeibaar door het te verhitten, maar na bepaalde chemische processen in een fabriek in Duitsland waar TutoProm is ontwikkeld, is het verwerkbaar in vloeibare vorm bij kamertemperatuur. Dat maakt het product zo makkelijk aan te brengen. “Met een verfspuit, maar in feite ook gewoon met een microvezeldoekje”, vertelt Mavromatis. “Het wordt zo dun mogelijk aangebracht: het laagje is 3 micron. TutoProm kost 1000 euro per liter; met 1 liter doe je 100 meter; 10 euro per meter dus.”
Maar TutoProm is meer dan alleen een anti-graffitisysteem, verzekert de directeur. “Het is bestand tegen alle vervuiling. Terwijl iedere andere verf, ondergrond of anti-graffitisysteem door uv-straling en verwering na verloop van tijd al eigenlijk niet meer 100 procent resistent is, blijft TutoProm gewoon in tact.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels