nieuws

Finse energieconcerns in opvang van Co2

bouwbreed

De Finse energieconcerns Fortum en Teollisuuden Voima stappen in de ontwikkeling van een opvangsysteem voor kooldioxide voor een kolengestookte centrale. Dit jaar worden de beschikbare technologieën geïnventariseerd, volgend jaar moet de gekozen methode worden toegesneden op de centrale in kwestie. De doelstelling is het systeem in 2015 bedrijfsklaar te hebben. De Co2kan niet in Finland worden opgeslagen wegens gebrek aan locaties met een geschikte ondergrond. De partners willen het gas per schip vervoeren voor opslag in het buitenland.

De Finse energieconcerns Fortum en Teollisuuden Voima stappen in de ontwikkeling van een opvangsysteem voor kooldioxide voor een kolengestookte centrale. Dit jaar worden de beschikbare technologieën geïnventariseerd, volgend jaar moet de gekozen methode worden toegesneden op de centrale in kwestie. De doelstelling is het systeem in 2015 bedrijfsklaar te hebben. De Co2kan niet in Finland worden opgeslagen wegens gebrek aan locaties met een geschikte ondergrond. De partners willen het gas per schip vervoeren voor opslag in het buitenland.
Fortum is in een Zweedse centrale (in Värtan) al bezig met een proefproject voor de Co2-opvang op kleine schaal. Elders in Scandinavië worden soortgelijke initiatieven ontwikkeld. Zo wil Statoil/Hydro de Co2van een nieuwe aardgascentrale in het Noorse Mongstad opvangen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels