nieuws

Zuidvleugel ziekenhuis Leeuwarden gesloopt

bouwbreed

De zuidvleugel van het oude Bonifatius Ziekenhuis in Leeuwarden wordt volgende maand alsnog gesloopt.

Slokker Vastgoed, dat op het ziekenhuisterrein 300 woningen laat bouwen, ziet geen andere mogelijkheid. Volgens directeur Jan Watze Zijffers van Slokker blijkt uit diverse onderzoeken dat nieuwbouw van appartementen in de oude vleugel financieel noch technisch haalbaar is. “Het dak moest eraf en alle betonnen holle vloeren moesten worden uitgezaagd, omdat die te veel trillingen zouden geven voor bovenburen. In feite zou dan alleen een buitenmuurtje over blijven.”
Het gebouw stamt uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Slokker zegde de gemeente Leeuwarden eerder toe alles te doen om de vleugel te behouden. Omdat eerder al een sloopvergunning was verleend voor de overige gebouwen, is een nieuwe niet nodig, verklaart een woordvoerder van de gemeente. Slokker laat op de plek van de zuidvleugel nieuwe woningen bouwen, die in basisvorm op het oude gebouw zullen lijken. “Daarin zijn de contouren te herkennen van wat er eens stond”, schetst Zijffers.

Woningbouw

Tot de 300 huizen die op het voormalige ziekenhuisterrein komen, behoren 100 appartementen. De overige 200 betreffen grondgebonden woningen, waarvan 38 terpwoningen en 21 parkvilla’s.
De animo hiervoor is overigens groot. Alle parkvilla’s en nagenoeg alle terpvilla’s (kostprijs tussen de 375.000 en 400.000 euro) zijn inmiddels verkocht. Zijffers spreekt van een ‘leuk stedebouwkundig plan, met veel aandacht voor openbaar groen.’
Binnen vier jaar moeten de woningen klaar zijn. De bouwers zijn Noppert uit Heerenveen, VDM Drachten en Bouwbedrijf Lont uit Sint Annaparochie. De totale investering bedraagt minstens 75 miljoen euro.

Reageer op dit artikel