nieuws

Zevenaar houdt verzakte panden in de gaten bij bouw woonwijk

bouwbreed

De gemeente Zevenaar houdt bij het bouwrijp maken van de toekomstige woonwijk Groot Holthuizen en Business Park 7Poort zo’n tweehonderd omliggende woningen zorgvuldig in de gaten. Voor de aanleg van de riolering wordt maximaal 2,9 miljoen kuub grondwater onttrokken.

Twee jaar geleden liepen ruim honderd woningen in Zevenaar onverwacht schade op door verzakking van de bodem. Gevreesd werd dat de aanleg van een tunnel voor de Betuwelijn de boosdoener was, maar uit onderzoek bleek dat een extreem droge zomer inklinking van de kleibodem had veroorzaakt. Door middel van bouwkundige vooropnamen en een monitoringsnetwerk met meetbouten in de gevels controleert de gemeente nu of er schade ontstaat aan de huizen en een nabijgelegen bedrijventerrein.
De provinciale vergunning voor grondwateronttrekking is onlangs verruimd, toen tijdens de bemalingswerkzaamheden bleek dat er meer onttrekking nodig is dan vooraf was berekend.
Een pompproef en aanvullende rapporten hebben volgens de gemeente geleid tot ‘voortschrijdend inzicht’. Aanvankelijk was uitgegaan van een grondwateronttrekking van 1,2 miljoen kuub.

Bouwrijp

NTP Infra uit Zevenaar en Jaartsveld uit Silvolde maken in opdracht van de gemeente het terrein bouwrijp en leggen het nieuwe rioleringsstelsel aan. Er is gekozen voor een duurzaam type riolering van polymeer beton en keramische buizen. Twee buurtschappen en een gedeelte van het toekomstige Business Park worden nu bouwrijp gemaakt.
Zaterdag begint de verkoop van de eerste woningen in buurtschap De Tol. Groot Holthuizen bestaat straks in totaal uit 1500 woningen.

Reageer op dit artikel