nieuws

Toeleveranciers bundelen krachten voor beter kozijn

bouwbreed

Een aantal toeleveranciers in het geveltimmerwerk en een vastgoedonderhoudsbedrijf werken structureel samen om het nieuwe SpeQtra-kozijn te leveren. De gebruiker krijgt de garantie op de levenscyclus van alle onderdelen en kan op basis van een scenario rekenen op een regelmatige monitoring en onderhoud van het element. Deze werkwijze voorkomt de forse schommelingen in de onderhoudskosten van het kozijn

Die conclusie durven Weijman Vastgoedonderhoud en timmerfabrikant Doornenbal nu al te trekken, hoewel het SpeQtra-kozijn nog niet grootschalig in de praktijk is toegepast. Onlangs is dit kozijn in één proefwoning in Veenendaal gemonteerd. Serieuze onderhandelingen zijn gaande met diverse woningcorporaties en een projectontwikkelaar om het kozijn in andere projecten toe te passen.
Naast technische verbeteringen is minstens zo belangrijk de werkvoorbereiding en nazorg die aan het SpeQtra-kozijn ten grondslag ligt. Onder leiding van Weijman Vastgoedonderhoud en timmerfabrikant Doornenbal hebben zeven andere toeleveranciers zich verenigd in de bv Endura. Buva hang en sluitwerk, Titanwood, Deventer profielen, Riekert glas, DL Chemicals, PPG (het vroegere Sigma), Duco, Weijman Vastgoedonderhoud en Doornenbal ontwikkelen het product integraal vanuit hun eigen discipline.

Uniek

Deze ketensamenwerking is uniek in de kozijnenbranche. Weijman Vastgoedonderhoud uit Veenendaal pakte de handschoen op, want het bedrijf signaleert veel problemen in het geveltimmerwerk. Technisch directeur William van der Pol: “We krijgen een waslijst aan klachten over open verbindingen, verkeerd gemonteerde vensters, uitgezakte ramen, onthechte kitverflagen, specie in de raamsponningen en ga zo maar door. Ter illustratie: bij een complex van vijftig appartementen moesten wij vijf à zes jaar na oplevering voor een bedrag van 600.000 euro het geveltimmerwerk renoveren. Dat zijn toch absurde situaties!” Op zijn speurtocht naar de oorzaken ontdekte Van der Pol dat slechts 5 procent van de geleverde kozijn prefab en beglaasd op de bouwplaats worden afgeleverd. Verder blijkt dat de kozijnen vaak slecht worden gemonteerd. “De aannemer heeft de faalkosten vaak niet in beeld. De toeleveranciers van de kozijncomponenten konden mij niet vertellen wat de levenscyclus was van hun producten. Toen wist ik dat er iets moest veranderen en hebben we allerlei toeleveranciers benaderd voor een structurele samenwerking”.
De Stichting Hout Research ondersteunt het ketenverband met technisch onderzoek, de GIW geeft verzekerde garanties op oplevergebreken en de TNO doet risico-inventarisaties en ontwikkelt onderhoudsscenario’s voor regelmatig onderhoud aan het SpeQtra-kozijn. Mocht het kozijn desondanks gebreken vertonen, dan is de verantwoordelijkheid duidelijk en zwarte pieten onmogelijk. “Weijman en Doornenbal zoeken binnen het samenwerkingsverband uit wie verantwoordelijk is en spreken hem daarop aan. Wij weten precies welk verfsysteem, welk hout en welk hang- en sluitwerk is gebruikt. Dat is het grote voordeel van deze ketensamenwerking. Iedereen voelt zich verantwoordelijk voor het eindproduct”.

Pas na acht jaar onderhoud

Het SpeQtra-kozijn heeft pas na acht jaar weer onderhoud nodig. Dat garandeert Endura. Daarnaast heeft de onderneming als doel de schildercyclus naar vijftien jaar te tillen.
Deze oprekking van het onderhoud is mogelijk, omdat het kozijn op enkele kritische punten beter is gedetailleerd dan het doorsneekozijn. Het in een frame geklikte stelkozijn ondervindt geen schade door aangemetselde stenen. Dankzij de door TNO ontwikkelde risicoanalyse wordt het juiste hout op de juiste plek toegepast. Zo kunnen liggende delen in het krimp -en trekspanningsvrije accoya worden uitgevoerd, terwijl bijvoorbeeld vuren volstaat voor minder kwetsbare staande delen.
Het kozijn heeft een kunststof raamdorpel waaronder de kitrand is geplaatst zodat de kit niet wordt verpulverd door felle zon. Het kozijn wordt standaard gegrond, beglaasd, afgekit en twee keer afgelakt.

Reageer op dit artikel