nieuws

Systabo doet zelf exploitatie IJsbaan Twente

bouwbreed Premium

– IJsbaan Twente gaat aanstaande woensdag open. De tweede overdekte 400 meterbaan van Nederland is via een dbmo-contract tot stand gekomen. Afgelopen zomer haakte de exploitant af en stapt Volker Wessels dochter Systabo zelf in het beheer- en onderhoud: “Bouwers moeten eigenlijk geen biertjes tappen.”

Directeur Chris de Groot van Systabo vindt nog steeds dat zijn bedrijf het meest geschikt is voor de design en built-componenten en “eventueel een stukje onderhoud”. Afgelopen zomer deed de exploitant een stap terug in de dagelijkse leiding, deels omdat de afstand tot zijn woonplaats in de Randstad niet werkbaar bleek. Daarop heeft Systabo samen met zustermaatschappij PCH van Volker Wessels het management van de ijsbaan voor de komende periode naar zich toegetrokken. De bouwer gaat overigens niet letterlijk biertjes tappen en heeft voor de horeca een derde partij aangetrokken. “Contractueel hadden we het risico voor de exploitatie bij derden kunnen laten liggen, maar vonden dat niet verantwoord.” Al was het maar om aan het begin van het schaatsseizoen de belangrijke opdrachtgever niet voor het hoofd te stoten.
Na dertig jaar steggelen is in een recordtijd van tien maanden de ijsbaan uit de grond gestampt. “Bouwtechnisch was de hal geen ingewikkelde klus.” Enschede krijgt daarmee, na Heerenveen, de tweede overdekte 400 meterbaan van Nederland.

Overdekt

Systabo schreef met vier andere partijen in voor de opdracht van een (semi)overdekte ijsbaan. “Dat semi stond tussen haakjes en wij zijn de enige die hebben ingeschreven voor een geheel overdekte baan. Die kan jaarlijks een maand langer open en verbruikt veel minder energie”, analyseert De Groot het enthousiasme van de opdrachtgever.
De directeur koos voor een ongebruikelijke inschrijving: hij vroeg zijn partners gratis mee te werken aan de offerte voor de Europese aanbesteding. IAA Archtecten ontwierp en Stoel Partners berekende de constructie. HOMIJ en KWS Infra namen de installaties en grondwerk voor hun rekening. De tegenprestatie was een gegarandeerde samenwerking en een goed honorarium. “Op deze manier hadden we een gemotiveerd team. Het gebruikelijke uitknijpen achteraf is achterwege gebleven en iedereen verdient nu een goede boterham.”
De ijsbaan heeft 130.000 bezoekers per jaar nodig om uit de rode cijfers te komen: Tussen oktober en april schaatsen en in de zomer skeeleren. Met de gemeente is een schappelijke huurprijs overeengekomen die het mogelijk maakt de toegangsprijzen acceptabel te houden en de onderwijsinstellingen betalen mee voor goedkope tarieven voor 10.000 scholieren en studenten.

CO2-installatie

De Groot ziet grote meerwaarde in de gekozen contractvorm. “Vooral na gunning is nog een aantal forse slagen gemaakt om de exploitatie te optimaliseren.” Systabo geeft de klus voor ruim 11 miljoen euro binnengehaald, maar steekt in de beginfase nog enkele tonnen extra in installaties en een extra geïsoleerd dak omdat zij verwacht die in een later stadium terug te verdienen.
Zo is gekozen voor een CO2-installatie die zichzelf binnen tien jaar terugverdient ten opzichte van de gebruikelijke glycol-installatie. De energiekosten zijn 17 procent lager en bijkomend voordeel is dat het ijs zeer gelijkmatig opvriest. Daarnaast is nog geïnvesteerd in een extra warmtepomp voor het terugwinnen van warmte en wordt het water via het omgekeerde osmosesysteem geschikt gemaakt voor de schaatsbaan. Dat laatste bespaart 15.000 kuub water en ruim 5000 euro aan chemicaliën uit. “Dat scheelt zo’n 20.000 euro op jaarbasis. Goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.”
Tegelijk is de bouwer wel aangelopen tegen de relatief rigide vorm van het contract. Vooral de combinatie van ontwerp en bouwen en exploitatie en onderhoud sloten niet optimaal op elkaar aan in het dbmo-contract. “Het contract is weinig flexibel. Alle verbeteringen zijn te danken aan de bereidwilligheid van de andere partners en het enthousiasme van de gemeente.” Tegelijk begrijpt hij dat alle wijzigingen moesten passen binnen de Europese regeltjes, want zowel opdrachtgever als opdrachtnemer zit niet te wachten op rechtszaken van afgevallen bouwcombinaties.

Reageer op dit artikel