nieuws

Strakkere voorwaarden combinaties

bouwbreed

Inschrijven in combinatie wordt lastiger. De algemene vrijstelling wordt vervangen door beleidsregels die kartelwaakhond NMa gaat hanteren.

Bouwbedrijven mogen in principe geen combinaties meer vormen met (potentiële) concurrenten als zij op basis van de selectiecriteria het ook in hun eentje kunnen doen. Dit blijkt uit de conceptbeleidsregels combinatievrijstellingen van het ministerie van Economische Zaken. Deze regels, die per 1 januari van kracht moeten worden, liggen nu voor commentaar bij betrokken partijen.
Achtergrond van de regels is de angst dat het aantal potentiële inschrijvers minder wordt, waardoor de betrokken bedrijven een hogere prijs kunnen neerleggen dan wanneer ze alleen zouden inschrijven. “Hierdoor kunnen inefficiënties ontstaan zoals excessieve winsten, niet-doelmatige inzet van productiefactoren en verspilling doordat disciplinerende concurrentie ontbreekt”, vindt het ministerie.
Dat wil niet zeggen dat combinaties nooit zouden mogen. Willen in principe verboden combinaties toch aan de slag, dan zullen ze moeten aantonen dat de combinatieovereenkomst bijdraagt aan de verbetering van de productie of de distributie of technische of economische vooruitgang. Dit zal het geval zijn als de overeenkomst efficiënties realiseert. Dat is aantoonbaar als de betrokken ondernemingen laten zien welke kostenvoordelen zij denken te bereiken met de combinatie. Daarbij moet het gaan om kostenvoordelen die zij niet zouden behalen als zij alleen zouden inschrijven.

Lager

Een redelijk deel van het kostenvoordeel moet ook nog ten goede komen van de opdrachtgever. De combinanten moeten in elk geval aantonen hoeveel lager het inschrijfcijfer is dan de aanbiedingen die zij afzonderlijk zouden hebben ingediend. Als dat niet mogelijk is, mogen ze vertellen op welke afzonderlijke posten zij bespaard hebben. Voor het leveren van betere kwaliteit door de combinatie gelden soortgelijke regels.
> Economie 7

Reageer op dit artikel