nieuws

Staalconstructie op hotel Babylon gezet

bouwbreed

Een onverwachte veenlaag in de bodem had nog bijna roet in het eten gegooid. Maar gisteren legden de hijsspecialisten van Mammoet met succes een ruim 500 ton zware staalconstructie bovenop het Haagse Babylon-hotel.

De staalconstructie van 36 bij 27 meter overspant het complete hotel, dat is gevestigd in een hoek van het dertig jaar oude kantoor- en winkelcomplex Babylon. De 7,2 meter hoge staalconstructie biedt straks plek aan twee kantoorverdiepingen. In het werk wordt er nog een verdieping bovenop gebouwd.
Om de door CSM geprefabriceerde staalconstructie op 36 meter hoogte op de kolommen te leggen, zette Mammoet twee 800 tons kranen in. Eentje kwam rechtstreeks uit de fabriek van Liebherr in Zuid-Duitsland. Bij de proefhijs dinsdag bleken een aantal sensoren voor de registratie van de hijsgegevens niet te werken en moesten er in allerijl nieuwe sensoren worden ingevlogen. Die arriveerden gistermorgen om half zeven. Ook moest er nog een stuk staal op de constructie worden gelast om die iets te laten kantelen, zodat hij als eerste bij het juiste, goed uitgemeten steunpunt zou aantikken.
Maar dat waren achteraf gezien niet meer dan de gebruikelijke verrassingen die zich waarschijnlijk bij elk bouwproject voordoen. Wat projectdirecteur Gerhard Vos van bouwcombinatie New Babylon vooraf veel zorgen baarde was vooral de ontdekking, drie weken geleden, van een veenlaag in de bodem. Op oude sonderingen was die niet te zien. Maar een sondering vlak voor het aanbrengen van het zandbed voor de zware kranen wees ineens op de aanwezigheid van zo’n slappe laag. Vooral aan de kant van de Bezuidenhoutseweg was dat lastig, omdat er een hoofdwaterleiding, een riolering en een tunnelmond lopen. Geotechnici twijfelden of de bodem de krachten van de kraan en de last wel konden afdragen.
De oplossing werd onder andere gevonden in het neerleggen van een dubbele laag kraanschotten op het zandbed. De hoofdwaterleiding werd voor de zekerheid afgesloten, de riolering tijdelijk gevuld met gestabiliseerd zand. Een proefbelasting bevestigde de berekeningen, die aantoonden dat de bodem het op die manier zou moeten kunnen dragen.

Schommelen

Met al die voorzorgmaatregelen verliep de operatie gistermorgen voorspoedig. Door de afwisselend zwenkende en rijdende kranen schommelde de staalconstructie soms lichtjes, maar voor het middaguur tikte hij zachtjes aan bij het eerste oplegpunt. Daarna werden de stalen schoenen uit de V-kolommen van de andere oplegpunten naar boven getrokken, uitgevuld en vastgedraaid.
De architecten van Meyer en Van Schooten waren toen al lang vertrokken naar een van hun andere projecten in Den Haag. Ze hadden de bijzondere hijsklus aangegrepen voor een dagje uit met alle medewerkers. Projectarchitect Irene Horvers, vond het wel grappig dat uitgerekend het bouwdeel waarover ze zich het meeste zorgen had gemaakt als een van de eersten op zijn plek lag. De bijna 90.000 vierkante meter van New Babylon wordt namelijk grotendeels om het bestaande complex heen gebouwd. Alleen het hotel wordt overbouwd en dat plan dreigde in verschillende fasen van de ontwikkeling te sneuvelen. Maar sinds gisteren is er geen weg meer terug. Ontwikkelaars Fortress en SNS Property rekenen erop dat Boele 0x26 van Eesteren en Ballast Nedam het complex in 2012 opleveren. Inclusief twee woonwerktorens van 100 en 140 meter.

Reageer op dit artikel