nieuws

Snoepwinkel voor architect

bouwbreed Premium

De architect bevindt zich in een snoepwinkel met de nieuwe Petrarch-gevelpanelen. Hij kan kiezen uit een palet van 850 standaardkleuren en (vanaf 100 vierkante meter) een custom-made kleur. Een unique selling point voor deze van oorsprong Engelse panelen, gemaakt uit een mengsel van graniet en marmergranulaten, hars en glasvezels als wapening.

“We hebben overweldigende reacties van architecten gekregen. Zij kunnen zich moeilijk voorstellen dat de panelen in zoveel kleuren te verkrijgen zijn”, zegt directeur Michiel Traa van CFS Nederland (Complete Facade Solutions). Dat is een handelsfirma die architecten en gevelbouwers voorziet van innovatieve gevelsystemen, compleet met engineering, berekeningen en montagetekeningen.
Samen met andere spelers op de markt pikt CFS Nederland gevelconcepten op uit de hele wereld. Het Petrarch paneel werd 2,5 jaar geleden gespot op een beurs. Hoewel het product al jaren bestaat, werd het nieuw leven ingeblazen door de huidige producent CEP met bijvoorbeeld het aanbod van 850 kleuren.

Minimale diktes

CFS Nederland gelooft in Petrarch vanwege de uitstraling, het kleurenaanbod, de dunne toepassing en het opmerkelijk lichte gewicht. Het paneel weegt slechts een fractie zwaarder dan een vezelcementplaat een heeft een soortgelijk gewicht aan glas. “De natuursteen granulaten vormen één van de bestanddelen van het paneel. Een massieve natuurstenen gevel is natuurlijk veel zwaarder. De panelen kunnen daarom worden uitgevoerd in minimale diktes, een sterke wens van de architect”, verklaart Traa.
De Engelse vinding is specifiek geprepareerd voor de Nederlandse markt. Architecten hechten hier aan een natuurlijke uitstraling, dus worden er natuurlijke tinten aangeboden. De antraciet, zandkleurige en grijze ‘betonlook’ zijn in trek. Verder verlangt de ontwerper een gezandstraald oppervlak, waardoor het paneel een robuuste textuur krijgt. Overigens zijn oneindig veel texturen mogelijk, zoals een houtprint. Het paneel wordt namelijk geperst in een mal. Een volledig vlakke plaat is ook mogelijk.

Afvalschaafsel

Een Petrarch-paneel wordt in diktes van 7 en 10 millimeter en standaardformaten van 1200 millimeter bij 2400 millimeter en 1200 millimeter bij 3000 millimeter geleverd. Het product bestaat uit afvalschaafsel van marmiet en graniet dat in een grote mixer gebonden wordt door hars. Als wapening worden er glasvezels aan toegevoegd. De panelen kunnen blindmechanisch, via een rvs clip op een aluminium achterconstructie worden bevestigd. De achterconstructie maakt deel uit van het product. Het paneel kan tevens direct op het aluminium regelwerk worden verlijmd of bevestigd door middel van blindklinknagels.
Wanneer voor het eerst in Nederland een gevel wordt bekleed met Petrarch-panelen is onduidelijk. Traa schat in dat het traject tot uitvoering van het project nog wel enkele maanden kan duren.
Bijschriften:

Besparing op materiaalverbruik

Afwijkende maatvoeringen van de standaard formaten zijn mogelijk bij de Petrarch-panelen. Het materiaal is met een diamantzaag te verzagen. Qua hardheid is Petrarch te vergelijken met een vezelcementplaat. Het materiaal heeft als groot voordeel ten opzichte van beton en metaal dat het niet of nauwelijks trekkracht heeft. “Het materiaal werkt nagenoeg niet, geeft Traa aan. Hoekelementen worden prefab geleverd.
Qua prijs is het natuursteengranulaatpaneel net iets duurder dan HPL of een vezelcementplaat. Echter, zo onderstreept Traa, “de besparing op materiaalverbruik is zeer groot. Verder zal de gevelbouwer merken dat de montage van het paneel zeer snel verloopt.”
Daarbij heeft hij keuze uit een blinde mechanische bevestiging (systeem F1.40) of verlijming van de panelen (systeem F1.30).

Reageer op dit artikel