nieuws

‘Schade graafwerk zwaar overtrokken’

bouwbreed

De Wet informatie-uitwisseling Ondergrondse Netwerken is er op verkeerde gronden gekomen. Het ministerie van Economische Zaken heeft de schade van graafwerk zwaar overtrokken. De grondroerdersregeling die per 1 juli dit jaar van kracht is geworden, is gebaseerd op onbetrouwbare gegevens. Dat schrijft de economie-student Marnix Groot Koerkamp in zijn doctoraalscriptie waarmee hij vorige week is afgestudeerd.

De Wet informatie-uitwisseling Ondergrondse Netwerken is er op verkeerde gronden gekomen. Het ministerie van Economische Zaken heeft de schade van graafwerk zwaar overtrokken. De grondroerdersregeling die per 1 juli dit jaar van kracht is geworden, is gebaseerd op onbetrouwbare gegevens. Dat schrijft de economie-student Marnix Groot Koerkamp in zijn doctoraalscriptie waarmee hij vorige week is afgestudeerd.
Aanleiding voor de wet was de toenemende hoeveelheid ondergrondse infrastructuur die bij graafwerkzaamheden beschadigd raakte. Dat heeft in 1986 geleid tot oprichting van het Kabels- en Leidingen Informatie Centrum (KLIC). Het was voor minister van VROM Nijpels aanleiding om een 1984 ingediende wet hierover weer in te trekken.
Volgens Groot Koerkamp had Nijpels achteraf gezien groot gelijk. Het KLIC functioneerde goed en er werd door aannemers die de grond in moesten driftig gebruik van gemaakt. Dat blijkt ook uit onderzoek van het EIM in 2005 dat in de telecomsector in 97 procent van de graafschade tekeningen waren opgevraagd. De toenmalige minister van Economische Zaken Brinkhorst gebruikte echter andere gegevens van Capgemini die uitkwam op 175 miljoen schade en een veel hoger aantal graafwerken met schade, namelijk 50 procent. Die hogere getallen werden uiteindelijk gehanteerd.
Groot Koerkamp houdt het er dan ook op dat de Tweede Kamer onjuist is geïnformeerd en misleid. Een deel van de Tweede Kamer wil nu de huidige minister van Economische Zaken Van der Hoeven aan de tand voelen. Onjuist informeren en misleiden zijn nu eenmaal twee politieke doodzondes.

Reageer op dit artikel