nieuws

Rotterdam stimuleert onderhoud door VvE’s

bouwbreed Premium

De gemeente Rotterdam gaat achterstallig onderhoud aan woningen aanpakken door kleine Vereniging van Eigenaren (VvE’s) intensief te begeleiden. Er komen ook gunstige financieringsmogelijkheden voor gezamenlijk onderhoud.

Wethouder Hamit Karakus (wonen) wil het woningonderhoud in Rotterdam blijvend op een hoger peil door de regie naar zich toe te trekken. “Wij zijn bereid om te helpen bij de financiering van achterstallig onderhoud, maar het beheer gaat vervolgens op basis van een plan van aanpak dat de gemeente maakt”, aldus Karakus. Het moet voorkomen dat het verval weer begint zodra de steigers van de gevel zijn gehaald. Eigenaren die gebruikmaken van de regeling, moeten het beheer van de VvE onderbrengen bij een gemeentelijke beheerder. Die beschikt over een onderhoudsfonds dat maandelijks gevuld wordt door bijdragen van de huiseigenaren op basis van het onderhoudsplan.

Op maat

Karakus wil stilvallen van projecten voorkomen door armlastige of onwillige eigenaren een betalingsregeling op maat aan te bieden. Het af te lossen bedrag kan alsnog worden verrekend bij de verkoop van het huis. Aankoop door een corporatie is ook een mogelijkheid.
De gemeente werkt nauw samen met woningcorporaties Woonstad Rotterdam en Woonbron, Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) en Rabobank Rotterdam. De Rabobank zorgt voor financiering – een lening met lage rente – van het onderhoud bij VvE’s die geen geld hebben. De gemeente stelt zich garant voor de lening.
De nieuwe aanpak begint met een proefproject in Charlois.
Van de ongeveer 10.000 Rotterdamse VvE’s, is de helft klein. Daarvan is een groot deel niet actief, waardoor onderhoud vaak achterblijft.

Reageer op dit artikel