nieuws

Reeds in bouwplan rekening houden met bomen

bouwbreed

Een boom die na de oplevering van een project omwaait en daardoor schade aanricht; het kan de verantwoordelijke aannemer duur komen te staan wanneer blijkt dat hij zich te weinig gelegen liet liggen aan het behoud van die boom. In het uiterste geval, als de omvallende boom iemand doodt, wacht hem zelfs de gevangenis.

“De rechter verwijt de aannemer in dat geval dood door schuld”, legde Mathias Werner uit op een bijeenkomst tijdens de vakbeurs Nordbau in het Duitse Neumünster. Tot nog toe een theoretisch geval, relativeerde de vertegenwoordiger van het Landesbetrieb Strassenbau 0x26 Verkehr van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, een soort provinciale waterstaat. Om er direct aan toe te voegen dat “een boom die omvalt omdat de aannemer onvoldoende maatregelen trof ook financieel een flinke klap geeft.”
Al in het bouwplan rekening houden met bomen en de bijbehorende normen volgen biedt volgens Werner de beste verzekering tegen die klap. “Een opdrachtgever die even zoekt, vindt de passende standaard bestekteksten over de aanpak van bomen op een bouwlocatie.” Het ontbreken van die teksten in de aanbesteding geeft de aannemer geen vrijbrief om zonder meer aan de slag te gaan. “Jurisprudentie over schade door omvallende bomen leert dat de rechter de aannemer als een deskundige beschouwt”, zegt Werner. En dat betekent dat de aannemer zelf moet onderzoeken met welke maatregelen hij een boom tegen omvallen moet beschermen. “Dat is dan meerwerk wat voor rekening komt van de opdrachtgever.”
Een boom waait bijvoorbeeld om wanneer de wortels afsterven omdat de bodem zover is verdicht dat er geen lucht meer door kan. Of omdat wortels zijn doorgezaagd om plaats te maken voor stoepbanden. En de nieuwe fundering van gerenoveerde straten en wegen sluiten vaak de wortels op waardoor ze geen kant meer op kunnen om vervolgens af te sterven. “Dat kan soms lang duren”, weet Werner, “maar de boom houdt zelf bij wanneer de schade is veroorzaakt.” Dat blijkt uit de jaarringen; de schade die daarin is afgetekend, is weer terug te voeren naar met moment waarop de schade is ontstaan. “En daarmee naar de aannemer die dan opdraait voor de financiële gevolgen.”

Reageer op dit artikel