nieuws

Rabobank-advies voor kabinet

bouwbreed

Economen van de Rabobank waarschuwen het kabinet tijdelijke meevallers uit aardgasbaten niet in te zetten voor structurele uitgaven of anderszins te verjubelen. Dat leidt tot de Hollandse ziekte, een term uit de jaren zestig na de vondst van de aardgasvelden in ons land. De Rabo-economen hebben becijferd dat een structureel gat van 1,4 miljard euro op de rijksbegroting ontstaat als de verhoging van de WW-premie niet doorgaat. Zij vrezen dat het kabinet in dat geval de “verleiding van de oplopende aardgasbaten moeilijk kan weerstaan”.

Economen van de Rabobank waarschuwen het kabinet tijdelijke meevallers uit aardgasbaten niet in te zetten voor structurele uitgaven of anderszins te verjubelen. Dat leidt tot de Hollandse ziekte, een term uit de jaren zestig na de vondst van de aardgasvelden in ons land. De Rabo-economen hebben becijferd dat een structureel gat van 1,4 miljard euro op de rijksbegroting ontstaat als de verhoging van de WW-premie niet doorgaat. Zij vrezen dat het kabinet in dat geval de “verleiding van de oplopende aardgasbaten moeilijk kan weerstaan”.

Reageer op dit artikel