nieuws

ProRail breekt hoofd over brug

bouwbreed

ProRail heeft nog steeds geen idee wat de oorzaak is van de vele storingen aan de spiksplinternieuwe spoorbrug bij Akkrum. Wel wordt onderzocht of de brug aangepast kan worden zodat deze probleemloos open en dicht kan.

Dat is op te maken uit het antwoord van minister Eurlings (verkeer) op Kamervragen van CDA-Kamerleden Sander de Rouwe en Ger Koopmans. Die vroegen de minister of spoorbeheerder ProRail wel alles doet om de storingen te verhelpen aangezien de brug, sinds die in april geopend werd, nog geen moment goed gewerkt heeft. Dit tot frustratie van treinreizigers en watersporters in Friesland.
Eurlings schrijft dat ProRail inmiddels heeft ontdekt dat de storingen “zich soms in de elektronica van de bediening van de brug en soms in de elektronica van de treinbeveiliging voordoen.” Ook blijkt dat “het resetten van de brug vaak de snelste manier is om een storing te verhelpen.” Dat heeft één groot nadeel: alle data rond het tijdstip van de storing gaan door het resetten verloren. En dat maakt het vinden van de oorzaak moeilijk. ProRail zoekt nu met de aannemer uit hoe de brug aangepast kan worden.

Reageer op dit artikel