nieuws

Promotiecampagne voor veredeld hout

bouwbreed Premium

‘Brussel’ wil de toepassing van gemodificeerd hout bevorderen. Een promotiecampagne moet Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland ervan overtuigen dat veredeld hout uit het noorden van Europa net zo goed is als tropische houtsoorten.

“En het is in aanschaf ook ruim de helft goedkoper,” zegt Ulrich Schlüter die met zijn bedrijf PPA Schlüter Bauausführung und Bauverwaltung het veredelde hout in Duitsland onder de aandacht brengt. Daar wordt het nog nauwelijks gebruikt, omdat gemodificeerd hout er relatief gezien onbekend is. “En wat de boer niet kent, het laat zich raden.” Dus geniet tropisch hout de voorkeur, waardoor bossen in rap tempo verdwijnen. Niet in de laatste plaats door de grote budgetten waarmee de leveranciers van tropisch hout hun handel promoten.
Dat is Brussel een doorn in het oog, net als de grote hoeveelheid hout in de vorm van bijvoorbeeld omgewaaide bomen die onbenut blijft. Bedrijven als veredelaars hebben weinig financiële middelen om hun gemodificeerde hout onder de aandacht te brengen van mogelijke afnemers. “De EU komt de producenten die zich hebben verenigd in Thermowood nu financieel tegemoet”, zegt Juha Palonen die met zijn bedrijf Suomen Lämpöpuu meedoet.
“De campagne die we met dit geld gaan opzetten moet bijvoorbeeld voorschrijvers en afnemers leren dat gemodificeerd hout in wezen niet afwijkt van onveredelde houtsoorten” legt Palonen uit. Bewerkingen als lijmen stellen wel specifieke eisen. Dat kan alleen met tweecomponentenlijm omdat het hout geen poriën meer heeft waar de gangbare houtlijm kan indringen. En schroeven lukt alleen in voorgeboorde gaten.

Winst

Niet alleen bij de aanschaf maar ook bij de verwerking levert veredeld hout winst op, rekent Schlüter voor. “Met tweecomponentenlijm zijn bouwdelen binnen het uur klaar voor gebruik. Zonder dat een pers de delen op elkaar hoeft te klemmen. De kleinere arbeidsinspanning compenseert ruimschoots de meerkosten voor de lijm.” En het scheelt volgens hem ook in het onderhoud: omdat het hout geen vocht opneemt, blijft verf langer op het oppervlak zitten. Alleen de zijkanten vergen wat meer aandacht.
Met de financiële steun van Brussel in de rug wil Thermowood ook architecten benaderen om gemodificeerd hout voor te schrijven.

Reageer op dit artikel