nieuws

NVB: Gemeenten moeten Stiwoga erkennen

bouwbreed Premium

Heel goed dat het Stiwoga-certificaat een sterke concurrent voor het GIW is. Maar het wordt tijd dat gemeenten dat ook erkennen, vindt de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers NVB.

“Stiwoga heeft een aantal sterke troeven zoals volledige afbouwgarantie en de simpele geschillenregeling via de Raad van Arbitrage inclusief hoger beroepsmogelijkheid. Daarmee biedt Stiwoga meer dan GIW-certificaten voor hetzelfde geld”, vindt directeur Nico Rietdijk van de NVB.
Juist uit kringen van zijn leden is er nogal eens kritiek geweest op het GIW-certificaat omdat dit meer eisen stelde aan nieuwe woningen dan het Bouwbesluit. Die zogenoemde ISSO-eisen kostte de ontwikkelaars zo’n 2000 euro extra die niet zonder meer terug te halen zijn bij de koper. Zeker in deze tijd waarin de prijs van nieuwbouw al boven die van bestaande bouw ligt, is dit een extra gevoelig punt.
“Een aantal bedrijven denkt dan ook serieus aan overstappen naar Stiwoga. Een nog groter winstpunt voor woonconsumenten is dat bouwers die helemaal geen garantiecertificaat hanteren, nu ook aan het terugkomen zijn. Nu vertegenwoordigt het aantal bij het GIW of daaraan gelieerde instellingen 70 procent van de markt. Dat baart zorgen”, vindt Rietdijk.
Dat betekent niet dat het helemaal naar zijn zin is. “Het is nu de uitdaging voor Stiwoga om gemeenten ervan te overtuigen dat hun certificaat dezelfde of nog meer waarde heeft dan het GIW-certificaat. Dat eisen gemeenten nu nog wel eens waardoor je als ontwikkelaar in een klem zit. Waar het om gaat is dat de klant verzekerd moet zijn van een goed certificaat.”

Reageer op dit artikel