nieuws

Nuenens echtpaar helpt Ethiopiërs aan werk in binnendeurenfabriek

bouwbreed Premium

Met een fabriek voor binnendeuren willen de gepensioneerde architect Max de Jonge (77) en zijn vrouw Anneke (71) in Ethiopië werkgelegenheid scheppen voor ex-lepralijders.

Dankzij een subsidie van de Nationale Commissie voor Duurzame Ontwikkeling heeft het Nuenense echtpaar al eenderde van de kosten (320.000 euro) binnen. Andere subsidie-aanvragen lopen en verder rekent De Jonge, die 30 jaar docent was aan de Aannemersopleiding in Tilburg, op bijdragen van de Nederlandse bouwwereld.
Het idee voor de fabriek ontstond een aantal jaren geleden toen De Jonge en zijn vrouw assisteerden bij de bouw van een sociaal centrum in de hoofdstad Addis Abeba met restmateriaal uit Nederland dat was gefinancierd door de EU en de Rabobank. Voor de overblijvende deuren werden fikse bedragen betaald, merkte De Jonge tot zijn verbazing. Verklaring: ”Er is een grote vraag naar binnendeuren. Dat is een verschijnsel van de laatste tijd, op gang gebracht door de snel groeiende economie rond de hoofdstad. Vroeger volstond een gat in de muur met een gordijn ervoor. Nu worden overal kantoren en flats gebouwd. Een binnendeur is een luxe artikel geworden, een statussymbool dat iedereen wil hebben.” De productie blijft echter ver achter bij de vraag, stelt de gewezen architect. ”De grootste fabrikant levert niet meer dan twintig deuren per dag af. En voor buitenlandse bedrijven is de markt niet interessant genoeg, daarvoor is de vraag net te klein. Bovendien gelden allerlei wettelijke beperkingen op buitenlandse investeringen.”
Voor ontwikkelingsprojecten gelden die beperkingen niet. Om de fabriek te realiseren heeft het echtpaar de stichting Markant opgericht, die samenwerkt met de stichting Nuenen Helpt Ethiopië.

Fabriekshal

De fabriek die de stichting voor ogen staat krijgt een capaciteit van voorlopig 28 deuren per dag. De productie wordt ondergebracht in een fabriekshal van 800 vierkante meter in een lepradorp bij Addis Abeba. Een terrein is al geleased en de speciaal voor deze fabriek ontworpen machines zijn gebruiksklaar. De Jonge: ”Zodra het geld er is, begint de bouw van de hal.”
Het bedrijf gaat eenvoudige deuren fabriceren van triplex dat uit Nederland wordt geïmporteerd. Machines doen alleen het ruwe werk. ”We sturen aan op een grotendeels handmatig arbeidsproces, dan kunnenwe veel mensen werk en inkomen bieden”, aldus De Jonge.

Reageer op dit artikel