nieuws

Nieuw Feyenoordstadion met behoud oude Kuip

bouwbreed Premium

De gemeente Rotterdam wil dit jaar nog kiezen uit drie modellen voor de ontwikkeling van het gebied Stadionpark. Een spectaculair nieuw voetbalstadion dat daarvan deel uitmaakt moet in 2018 klaar voor een eventueel WK Voetbal in Nederland.

Volgens model ‘Maas’ komt de nieuwe Kuip, met 80.000 zitplaatsen, deels in de rivier te liggen. De weg ernaartoe loopt dwars door de oude Kuip, met langs het water nieuw stedelijk gebied.
In model ‘Stadionpark’ ligt de nadruk op de ontwikkeling van een stedelijk knooppunt rond een eigen intercitystation. Het nieuwe stadion komt in dit geval te liggen naast de oude Kuip.
Direct eromheen liggen de andere functies die in alle drie de modellen op het programma staan: een kunstijsbaan (400 meter), een vergroot topsportcentrum, velden en accommodaties voor amateursport en winkels, kantoren en woningen. Over de treinsporen zijn in dit model twee grote viaducten voorzien, waarvan een met plaats voor sportvelden.

Geschakeld

In model ‘United’ wordt de complete spoorzone overkapt over ongeveer 2 kilometer. De wijken Feijenoord en IJsselmonde worden geschakeld door een park dat er bovenop komt en eromheen worden talloze functies gebouwd.
De ambities betreffende het stadion zijn ook niet mis. Het moet een afsluitbaar dak krijgen en wordt zo gebouwd dat het dak kan worden opgevijzeld. Eenmalig kan op die manier een complete extra ring met 20.000 zitplaatsen worden toegevoegd, voor het geval Nederland in 2028 ook de Olympische Spelen binnen haalt.
Het nieuwe voetbalcomplex beschikt over een uitschuifbaar natuurgrasveld. “Als wordt gekozen voor een stadion aan het water zou dat kunnen drijven en varen op de rivier”, zegt architect Ruurd Gietema van bureau KCAP Architects 0x26 Planners dat de planontwikkeling leidt.

Metrolijn

“Leuk natuurlijk om een rondje mee te maken als Feyenoord een grote prijs heeft gewonnen”. Het bestaande aantal van 10.000 parkeerplaatsen moet voor het nieuwe stadion worden verdubbeld. Daarnaast achten de plannenmakers aanleg van een nieuwe metrolijn vanaf Kralingse Zoom noodzakelijk. Gietema: “Bij zo’n kostbare ingreep, is een stadion dat eens in de twee weken volloopt onvoldoende.
De planvorming is erop gericht om hier voldoende kritische massa te ontwikkelen.” De totale hoeveelheid ontwikkeling bedraagt daarom minstens 700.000 vierkante meter. Het kan ook het dubbele worden. En de oude Kuip? Daarin komen misschien woningen.

Reageer op dit artikel