nieuws

Naspannen bollenplaatvloer voor grotere overspanning

bouwbreed Premium

Naspanning van een bollenplaatvloer wordt in Nederland zelden toegepast. Groot voordeel is dat er grote vrije overspanningen en een slanke draagconstructie mogelijk is. Dat wordt aangetoond bij een nieuw gebouw voor de hogeschool Windesheim in Zwolle.

Het enorme vloerveld boven de parkeergarage ziet er indrukwekkend uit. Massa’s holle kunststof ballen, stalen strengen en vele wapeningsstaven. De bouwvakkers van de bouwcombinatie Trebbe Bouw Oost 0x26 Noord B.V. en Aannemingsmaatschappij Hegeman storten op deze zonnige vrijdagmiddag 550 kuub beton in het eerste deel van de begane grondvloer.
Op de begane grondvloer liggen 74 staalkabels, op de vier verdiepingsvloeren zijn dat er minder vanwege de split-levelinrichting. De begane grondvloer heeft de grootste kolomloze overspanning van 16,20 meter in de lengte bij een breedtemaat van 7,20 meter. “Deze grote vrije overspanning was nodig om vrije parkeervelden onder de begane grondvloer te creëren”, legt Peter van de Meer van het betrokken ingenieursbureau Wassenaar uit Groningen uit. “Onder de begane grondvloer staat pas om de 16 meter een kolom. Behalve een grote vrije overspanning zorgt naspanning in combinatie met de bollenplaatvloer ook voor een vlakke afwerking van het plafond van de parkeergarage. Aan het plafond hangt geen leidingwerk; dat is allemaal geïntegreerd in de vloer.”

Betonkwaliteit

Om een indruk te geven van de krachten die bij naspanning voorkomen: een vijzel spant elke van de 74 kabels op de begane grondvloer aan met 20.000 kilo. Het gespecialiseerde bedrijf DSI ‘trekt’ pas aan de kabels als het beton de gewenste sterkte heeft bereikt.
De bouwcombinatie Trebbe/Hegeman wil de uithardingstijd naar slechts 15 dagen brengen in plaats van de gebruikelijke 28 dagen. Dat moet lukken door een hogere hogere kwaliteit beton te gebruiken.
Intussen gaan de bouwvakkers op deze vrijdag onvermoeibaar verder met de stort die een gehele dag in beslag neemt. Het enige praktische Enige probleem is dat de mannen tot dusver is dat de mannen moeilijk over het ruwe vloerdek kunnen lopen. “Op sommige plekken zitten geen ballen waardoor sommige lieden plotseling in een gat stapten. Hebben we opgelost door nog enkele wapeningsstaven toe te voegen”, vertelt projectleider Chris Lankreijer van Trebbe.
Een ander probleem wordt volgens werkvoorbereider Niek Vollenbroek van Hegeman het trillen van het beton. Er zitten zoveel elementen in de ruwe vloer verwerkt dat de trilnaald echt op volle toeren moet draaien. Het vloerontwerp is van tevoren goed uitgewerkt zodat er geen praktische problemen optreden met de opbouw. Elk element heeft keurig zijn plek gevonden. De schilvloer met de daarin gestorte kunststof ballen wordt in stroken aangevoerd en gelegd. Daarna komt het eerste wapeningsnet eroverheen, waarna de strengen worden gelegd. Vervolgens sluit het tweede wapeningsnet de opbouw af.

Reageer op dit artikel