nieuws

‘Na hout ook mortel voortaan goed of fout’

bouwbreed Premium

“Je hebt goed hout en fout hout. Over enige tijd kunnen we hopelijk ook spreken over goede en foute mortel”, meent Anton Koelma, directeur van Remix uit Borger. Onder goede mortel verstaat hij mortel met een keurmerk voor duurzaam bouwen.

Koelma nam op de Nationale Dubodag in Rotterdam het Dubokeur in ontvangst voor de Remix en Sakrete prefab mortels. “We hebben drie soorten mortel voor duurzaam bouwen: schelpkalkmortel, cementgebonden mortel en een combinatie. Het eerste is wat duurder dan andere mortel. Het wordt bij de renovatie van monumenten gebruikt en jammer genoeg slechts sporadisch bij nieuwbouw. Schelpkalkmortel is meer elastisch dan cementgebonden mortel en is bovendien zelfherstellend. Haarscheurtjes verdwijnen als de mortel vocht opneemt. De cementgebonden mortel is veel harder en dichter. De combinatie bestaat uit 1 deel portlandcement op 5 delen schelpkalk en 10 delen zand. Die mortel biedt wel de elasticiteit, maar ook de snelle verharding en hoge aanvangssterkte.”
Voor hout bestaat het FSC keurmerk. De vergelijking met het Dubokeur gaat niet helemaal op, want dat wordt verleend op basis van een levenscyclusanalyse (LCA) van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (Nibe) uit Naarden. De beoordeling van hout door het Forest Stewardship Council betreft ook sociale aspecten van de productie van hout en het management van de bosbouw.
Het Dubokeur doet een uitspraak over de milieutechnische eigenschappen van een bepaald product. Volgens Koelma zijn de Remix en Sakrete mortels niet alleen bedoeld voor de niche van het duurzaam bouwen, maar voor de hele bouw.

Verantwoord

Schelpkalkmortel werd voorheen onder meer geleverd door Schelpkalk Harlingen, maar dat bedrijf kreeg geen nieuwe vergunning, nadat het op aandringen van de gemeente werd verplaatst. “Wij zijn drie jaar geleden begonnen met schelpkalkmortel”, zegt Koelma. Die halen we uit Duitsland, vlak over de grens. Zo is het transport beperkt, dat draagt bij aan de mate van duurzaamheid.” Volgens hem biedt Remix als eerste producent van metsel- en voegmortels de gelegenheid zonder meerkosten verantwoord te bouwen, met aandacht voor milieu en klimaat.

Reageer op dit artikel