nieuws

Monumentale kerk Schiedam verbouwd tot viersterrenhotel

bouwbreed

-De rijksmonumentale Havenkerk in Schiedam wordt na een ingrijpende renovatie onderdeel van een nieuw viersterrenhotel dat naast en achter de kerk komt.

Het luxe hotel krijgt 25 grote kamers met een oppervlakte variërend van 28 tot 52 vierkante meter komen in de voormalige pastorie en in een nieuw te bouwen vleugel in de steeg naast de kerk. De kerk zelf krijgt de functie van lobby en restaurant.
De rooms-katholieke Havenkerk dateert van laat negentiende eeuw. Het gebouw staat al enige tijd leeg. Het consortium Ars Renovandi kocht de kerk van de Johan Maasbach Wereldzending. In de pastorie was een filiaal van Schoenenreus gevestigd. Ars Renovandi is een samenwerking van Hylkema Consultants uit Utrecht en de Snel bouwgroep uit Ridderkerk. Volgens het oorspronkelijke plan zou het consortium de kerk in opdracht van Maasbach alleen restaureren.. “Dat bleek zo’n ingrijpende en kostbare aangelegenheid, dat het project is uitgegroeid tot een compleet ander plan”, aldus Machiel van der Plas van Hylkema Consultants.
Omdat er onvoldoende parkeerruimte is aan de gracht waaraan de kerk staat, worden de auto’s van de hotelgasten na aankomst door het personeel naar een parkeergarage elders in de stad gereden. De gemeente Schiedam wil echter binnen afzienbare tijd een nieuwe garage bouwen in de directe nabijheid van het hotel.
Ars Renovandi verwacht de bouwvergunningen uiterlijk in april volgend jaar rond te hebben. Als de bouw direct daarna begint, kan de oplevering in het voorjaar van 2010 plaatsvinden. Het totale bouw- en renovatieproject kost volgens Van der Plas ongeveer 8 miljoen euro.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels